Situacija u Donbasu: Razmena zatvorenika je pomak, ali to još nije kraj sukoba

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRazmena zarobljenika u Donbasu
Razmena zarobljenika u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dogovor Ukrajine i samoproglašenih republika Donbasa o razmeni zatvorenika do kraja ove godine predstavlja važan pomak u rešavanju krize na istoku te zemlje, piše „Zidojče cajtung“.

Nemački list navodi da je razmena zatvorenika do kraja ove godine jedan od najvažnijih rezultata „normandijskog samita“, koji je bio održan 9. decembra u francuskoj prestonici.

Proces razmene zatvorenika kontrolisaće trilateralna grupa, koju čine predstavnici Rusije, Ukrajine i OEBS-a.

Tačne razmere razmene za sada nisu poznate, navodi list. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski govorio je o 100 zatvorenika s donbaske strane i 250 sa ukrajinske.

List, takođe, podseća da je nakon sastanka nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila: „Pokrenuli smo se s mrtve tačke“.

Treba podsetiti i na to da je u septembru obavljena prva razmena zatvorenika Rusije i Ukrajine, što je bila osnova za porast poverenja.

© REUTERS / POOLPredsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, dolaze na samit "normandijske četvorke" u Jelisejskoj palati u Parizu
Situacija u Donbasu: Razmena zatvorenika je pomak, ali to još nije kraj sukoba - Sputnik Srbija
Predsednici Ukrajine i Rusije, Vladimir Zelenski i Vladimir Putin, dolaze na samit "normandijske četvorke" u Jelisejskoj palati u Parizu

Što se tiče prekida vatre i uklanjanja mina, znatno je teže ostvariti taj cilj do kraja ove godine, ocenjuje „Zidojče cajtung“.

Još tokom samita u Parizu Angela Merkel je izjavila da su rokovi za prekid vatre koji su spominjani na sastanku „veoma ambiciozni“, a Vladimir Zelenski je priznao da još ne zna kako će se ta situacija kontrolisati.

Prema podacima OEBS-a, prošlog utorka u Donjeckoj oblasti je zabeleženo oko 80 eksplozija, a u prošlu nedelju bilo je zabeleženo 370 eksplozija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala