Sabor naroda Boke: Formiran Odbor za odbranu svetinje

© Sputnik / Aleksandar MilačićManastir Savina kod Herceg Novog.
Manastir Savina kod Herceg Novog. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U grbaljskom Manastiru Podlastva kod Budve sinoć je oformljen „Odbor za odbranu svetinje“, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Brojni građani iz sve četiri bokeške opštine pristigli na tribinu Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine, u organizaciji Matice Boke i Narodne biblioteke Budve, razgovarali su sa mitropolitom crnogorsko-primorskim o načinu daljeg delovanja zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Usvajanje zakona izazvalo je nezadovoljstvo vernika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, koje se manifestovalo i blokiranjem saobraćajnica širom Crne Gore, među kojim i raskrsnice na magistrali ka Kotoru, Budvi, Tivtu i Radovićima“, piše na sajtu MCP.

Iz Mitropolije je rečeno da je svojevrsni sabor naroda Boke, kako su ga okupljeni nazvali, blagoslovio arhijerejski namesnik bokokotorski, paroh kotorski, protojerej–stavrofor Momčilo Krivokapić, a prisustvovao mu je i predsednik opštine Budva Bato Carević.

U ime Matice Boke prisutne je pozdravio Ivo Knežević.

„Pitanje svih pitanja je da li bi nas bilo danas ovde da nije bilo hrabrosti i žrtava naših predaka“, poručio je Knežević.

U uvodnoj reči u ime Inicijativnog odbora za obeležavanje Bokeljskog ustanka 1869. godine Željko Ćetković se osvrnuo na istorijat ovog značajnog događaja i da su bokeški ustanici primorali Tursku i Austrougarsku da naprave savez protiv njih.

„Ja danas verujem, ako smo složni kao pre 150 godina, da možemo da postignemo sve što su zahtevi savremenog doba“, kazao je Ćetković.

Nakon izlaganja akademika Zorana Lakića, doktora Miroslava Luketić, magistra Sava Martinovića i Marka B. Ivanovića, obratio se paroh gornjogrbaljski Mijajlo Backović.

„Upravo dok je trajao ovaj skup u Nikšiću policija je tukla građane koji su se skupili ispred hrama, a u Beogradu ispred ambasade Crne Gore studenti sa svojim profesorima i opozicioni političari izražavaju svoje neslaganje sa ovim zakonom“, rekao je otac Mijajlo Backović.

Nekršteni hoće da osnivaju crkvu

On je kazao da „Crkva Božija nikada neće ostaviti svoj narod“ i da se u Crnoj Gori dešava apsurdna situacija da „nekršteni hoće da osnivaju crkvu“.

„Ovo je svojevrsni sabor Bokelja ovoga kraja. Večeras vidim da imamo Grbljana, Krivošijana, Maina, Pobora, Paštrovića, Budvana, Novljana, znači — svi Bokelji su tu. Pitamo našeg Vladiku — kako ćemo da nastavimo. Znam da su Mitropolit i Vladika Joanikije juče prepustili vernom narodu isključivu organizaciju, nakon čega se priključilo sveštenstvo i naše NVO. 45 ruku, među kojima, nažalost, i naša braća Rimokatolici i Muslimani, podigli su svoje ruke i pored molbe Mitropolitove da se odloži, da sačekamo Rođenje Hristovo. Nisu pristali, slušajući bezumlje jednog čoveka“, kazao je otac Backović.

On je naznačio da je za njega Zakon ništavan i da ga ne priznaje, jer je donesen „na krajnje neustavan način“.

Istakao je i da su građani okupljeni u Manastiru glasanjem sinoć ostali pri zakletvi koju su dali na Trojičindanskom, a zatim i na Svetovasilijevskom saboru, kao i prethodne noći, kada su rekli da će braniti svoje svetinje i da će u svim gradovima napraviti odbore.

Na poziv jednog od učesnika tribine „onima koji su glasali za DPS — da to više nikada ne urade“, otac Backović je kazao da „onoga trenutka kada je ta stranka počela da goni Crkvu Božiju kroz svoj program, institucionalno, od tog trenutka morate da odlučite da li ćete da budete članovi DPS-a ili Crkve Božije“.

Domaćin tribine u Manastiru Podlastva bila je mati Akvilina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala