Vežbe Rusije, Kine i Irana protiv američke hegemonije

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPatrolni brod Baltičke flote "Jaroslav Mudri" na taktičkim vojnim vežbama
Patrolni brod Baltičke flote Jaroslav Mudri na taktičkim vojnim vežbama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zajedničke vojne vežbe Rusije, Irana i Kine „Pojas za morsku bezbednost“ startovale su danas u severnom delu Indijskog okeana, sa ciljem da suzbiju američku hegemoniju i stvore novi sistem bezbednosti u Persijskom zalivu.

Vežbe su sračunate na jačanje bezbednosti međunarodne trgovine u Persijskom zalivu, kao i suzbijanje terorizma i piraterije.

Manevri se održavaju prvi put i trajaće četiri dana. Stručnjaci su ih nazvali „korakom ka normalizaciji situacije u regionu“, a neophodne su zbog produbljivanja tenzija između Vašingtona i Teherana.

Vežbe su odgovor na dugogodišnju američku hegemoniju

„Te vežbe su odgovor na ponašanje SAD, koje su sada proglasile ne Rusiju, već Kinu svojim glavnim rivalom. Sa Iranom je sve jasno — Iran je za njih rasadnik zla. Što se tiče odnosa Rusije prema Iranu, tu je takođe sve očigledno — ako nije prijatelj, onda je partner sa kojim Rusija sarađuje u Siriji. Kina takođe ima sasvim normalne odnose sa Iranom. Stoga je jasno da je ovaj trijumvirat Irana, Kine i Rusije veoma važan, a, osim toga, Kina i Rusija su i dalje dve vodeće nuklearne sile. Kina je generalno ekonomska sila, koja je u nekim aspektima sada na prvom mestu, a sada oni zauzimaju i vodeću poziciju u tempu razvoja mornarice. Rusija je, sa svoje strane, takođe zemlja sa savremenim oružjem. Zbog toga su u tom regionu, gde je situacija napeta i teška i gde postoji čitav niz kontradikcija, takve vežbe neophodne“, ocenjuje za Sputnjik vojni ekspert Vasilij Dandikin.

Ekspert ističe da su ovi manevri važan signal za Ameriku, NATO države i njihove saveznike na Bliskom Istoku, koji govori da postoje snage koje mogu da kontrolišu situaciju.

Zvanični predstavnik Oružanih snaga Irana Aboljfazl Šekarči je rekao da se Indijski okean i Arapsko more smatraju ključnim područjima u međunarodnoj trgovini, tako da je bezbednost ovog regiona od vitalnog značaja.

Naljutiće se svi koji smatraju Iran neprijateljem

Teheran je pokazao veliko interesovanje za uspostavljanje visokog nivoa bezbednosti u regionu, a iranski zvaničnici ocenjuju da ovo igra važnu ulogu u izgradnji ekonomskog partnerstva Irana i Rusije.

„Ovde dolazi do konsolidacije određenih snaga, a prolazi doba monopolarnog sveta u kojem je Amerika dominirala i diktirala svoje uslove. Moramo da obratimo pažnju na interese onih zemalja koje su i teritorijalno i ekonomski prisutne u regionu. Ove vežbe će, naravno, izazvati negativne reakcije u SAD i, možda, Evropi i drugim zemljama ovog regiona, koje u Iranu vide neprijatelja i koje daju sve od sebe da učestvuju u podrivanju iranske ekonomije. Sve je očigledno. Postoje tačke suzbijanja hegemonije SAD, koja se periodično manifestuje vrlo drsko i arogantno“, kaže Dandikin.

Polazna tačka vojnih vežbi je pomorska baza „Konarek“, koja se nalazi na obali Omanskog zaliva, a iranski vojni zvaničnici ističu značaj toga što iranska Ratna mornarica sprovodi manevre sa borbenim brodovima takvih sila kao što su Ruska Federacija i Kina. To je veoma važno i zbog jačanja koordinacije mornaričkih snaga.

Ruska „Baltička flota“ je prošle nedelje izvestila da su ruski ratni brodovi, posle vežbi sa Indijom u Arapskom moru, krenuli ka Iranu. U saopštenju se navodi da su put Irana krenuli patrolni brod „Jaroslav Mudri“, morski tegljač „Viktor Konecki“ i tanker „Jeljnja“, dok je Kina najavila učešće razarača „Sinin“. Pentagon je saopštio da će pratiti tok ovih vojnih vežbi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala