Turska predstavila prvi domaći automobil — Erdoganu ide prvi

© AFP 2023 / MURAT CETINMUHURDARErdogan pored novog turskog automobila
Erdogan pored novog turskog automobila - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na svečanoj promociji prvog turskog električnog automobila prvu prednarudžbinu izvršio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Svedoci smo ostvarenja šezdesetogodišnjeg turskog sna. Naš san je bio da imamo automobil proizveden domaćom tehnologijom, koji će proneti naše ime u svetu. Tražili smo hrabre ljude da to učine i sada ih imamo“, rekao je turski predsednik.

Fabrika u kojoj će automobil biti proizveden biće izgrađena u Bursi, na milion kvadratnih metara, na zemljištu koje pripada turskoj vojsci. Turska će sprečiti svaki pokušaj da se osujeti projekat, naglasio je Erdogan. 

„Uspeli su da spreče proizvodnju ’Devrima‘, ali ovaj automobil neće moći da zaustave“, dodao je on.

Turska je prvi put pokušala da proizvede sopstveni automobil 1961. i to je bio „Devrim“ (Revolucija). Međutim, projekat nije odmakao dalje od prototipa. U godinama koje su usledile, Turska je razvila auto-industriju dovodeći strane proizvođače kao što su „Ford“, „Britiš motor korporejšn“, „Tojota“, „Honda“, „Hjundai“, „Mercedes-Benc“, „MAN“... Tako su nastali modeli koji su se proizvodili po stranoj licenci — „Anadol“, „Murat“, „Ojak“...

Rifat Hisarčiklioglu, šef Udruženja komora i robnih berzi Turske (TOBB), rekao je na svečanosti da će u ovaj projekat tokom 15 godina biti uloženo ukupno 22 milijarde turskih lira (3,7 milijardi dolara). Gurkan Karakaš, direktor turske Grupacije za automobilsku inicijativu (TOGG), rekao je da je automobil dizajniran kao pametan uređaj kompatibilan sa internetom stvari i da planiraju da se nađe na turskim putevima 2022. godine.

„Predviđeno je da potpuno električni automobil ima dve konfiguracije motora: od 200 konjskih snaga ili 400 konjskih snaga. Proizvodni pogoni treba da budu završeni 2021. godine, a prvi automobil biće proizveden 2022. godine“, naveo je Karakaš.

Očekuje se da će u pogonima biti zaposleno oko 4.323 ljudi, uključujući 300 kvalifikovanih kadrova. Električni automobil će se proizvoditi u pet različitih modela u količini od 175.000 komada godišnje. Automobil će imati domet do 500 km i litijum-jonsku bateriju domaće proizvodnje, koja se, prema medijskim izveštajima, može napuniti do 80 odsto za manje od 30 minuta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala