Pariz: Ideja o sastanku G7 u Rusiji nije aktuelna

© AFP 2023 / BERTRAND GUAYLogo grupe G7 u francuskom Bijaricu
Logo grupe G7 u francuskom Bijaricu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ideja o tome da se sastanak šefova država „Velike sedmorke“ održi u Rusiji nije aktuelna, jer se on održava u zemlji koja predsedava samitom, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Francuske.

„Prema tradiciji, zemlja koja predsedava G7 organizuje sastanke te grupe. U tom kontekstu predlog o kojem govorite nije aktuelan“, rekao je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Francuske.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je ranije da je Rusija spremna da bude domaćin sastanka zemalja „Velike sedmorke“ u Moskvi, Sankt Peterburgu, Sočiju ili na Jalti. Lavrov je naveo da Rusija nema podsticaje, niti želju da obnavlja format „Velike osmorke“.

G7 je organizacija sedam vodećih ekonomski razvijenih zemalja — SAD, Nemačke, Japana, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade.
Predsednik SAD Donald Tramp je ranije izjavio da bi format „Velike osmorke“, uz učešće Rusije, bio mnogo efikasniji od „sedmorke“. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da su prioritet Moskve drugi formati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala