Oglasila se Mitropolija: Deobe i mržnja u Crnoj Gori, najtužniji Božić u novijoj istoriji

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Koroner / Front view of Cetinje Monastery in MontenegroCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane su nečuvene deobe i mržnja. Pravoslavni vernici dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Mitropolija je ocenila da je Zakon o slobodi veroispovesti, koji je rano jutros usvojen, diskriminatorski i neustavan i ocenila je da je crnogorska vlast, odbijanjem amandmana MCP, potvrdila sumnje da se zakon donosi da bi se „pristupilo otimačini imovine pravoslavne crkve“.

MCP je u saopštenju navela da su Parlament i Vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocenjuju, predstavljali „časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti“, čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

„Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše Crkve da se ovaj Zakon, pre i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbedila sloboda vere, već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne Crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsednik te partije i predsednik Crne Gore — stvaranju/’obnovi‘ nove, državne, podobne i poslušne režimu ’autokefalne crnogorske pravoslavne crkve‘“, navodi MCP.

Ističe se da svu odgovornost za posledice donošenja takvog Zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Đukanović, predsednik Crne Gore.

„Time su, a naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane nečuvene deobe i mržnja i Crna Gora je uvedena u situaciju koja nikome ne može doneti dobro“, ocenjuje MCP.

„Zahvaljujući ovome, pravoslavni vernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala