Kina uspešno lansirala svoju najmoćniju raketu-nosač /video/

© REUTERS / CHINA DAILYKina lansirala „Čanžen 5“ raketu
Kina lansirala „Čanžen 5“  raketu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je uspešno lansirala svoju trenutno najmoćniju raketu-nosač „Čanžen 5“ (Veliki pohod 5) s komunikacionim satelitom „Šiđan 20“, saopštila je Nacionalna svemirska uprava Kine.

Raketa je startovala s kosmodroma Vengčan u provinciji Hajnan u 20.45 po lokalnom vremenu (13.45 po srednjoevropskom). Satelit je za oko 2.220 sekundi izašao u orbitu s parametrima 192 kilometra (perigej) i 68 kilometara (apogej).

„Čanžen 5“ je najmoćnija kineska raketa-nosač nove generacije. Visoka je 56,97 metara, prečnik osnovnog nivoa je pet metara, a startna masa 870 tona. Raketa je sposobna da iznese u nižu Zemljinu orbitu oko 25 tona tereta, a na geostacionarnu prelaznu orbitu do 14 tona. Kao gorivo koristi tečni kiseonik i tečni vodonik.

Ta raketa ima ključnu ulogu u budućem kineskom programu svemirskih letova s posadom, čiji je cilj istraživanje udaljenog svemira.

Prvi put je raketa bila lansirana 3. novembra 2016. godine — uspešno. Tokom narednog lansiranja 2017. godine došlo je do havarije zbog kvara na motoru na prvom nivou, zbog čega je bio izgubljen komunikacioni satelit „Šiđan 18“.
Planirano je da raketa „Čanžen 5“ sledeće godine bude iskorišćena u tri važne misije kineskog svemirskog programa. Ona treba da preveze na Mesec sondu „Čanje 5“ za prikupljanje uzoraka Mesečevog tla. Druga misija će biti lansiranje prvog kineskog vozila za istraživanje Marsa, a treća postavljanje u orbitu baznog modula „Tjanhe“ za izgradnju kineske svemirske stanice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala