Andrija Mandić tokom privođenja - Sputnik Srbija

Poslanicima DF-a zadržavanje do 72 sata, počinju štrajk glađu

Pratite nas
Dan nakon usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti, strasti u Crnoj Gori se ne smiruju. U Nikšiću je u popodnevnim časovima došlo do sukoba između građana i policije, dok se u Tužilaštvu u Podgorici saslušavaju poslanici DF-a. Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Milunu Zogoviću odrđeno je zadržavanje do 72 sata i oni su započeli štrajk glađu.
Sadržaj
12:11 27.12.2019
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:42 27.12.2019
Policajac iz Nikšića Miloje Šćepanović - Sputnik Srbija
21:59 27.12.2019
20:44 27.12.2019

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da su Mandić i Zogović odlučili da od danas štrajkuju glađu.

20:24 27.12.2019
19:34 27.12.2019
19:21 27.12.2019
19:20 27.12.2019

Nekoliko stotina građana Andrijevice blokiralo je večeras oko 18 časova magistralni put Andrijevica-Berane u mjestu Crvena Prla, u znak protesta zbog, kako su saopštili, izglasavanja Zakona o slobodi veroispoviesti i hapšenja čelnika Demokratskog fronta.

Blokada je trajala četrdeset minuta, a prekinuta je nakon intervencije policije koja je pristigla iz Berana.

19:05 27.12.2019
18:49 27.12.2019

Nakon što je poslaniku DF-a Milunu Zogoviću određen pritvor do 72 sata, na saslušanju u Višem državnom tužilaštvu nalazi se jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Ispred tužilaštva čekaju poslanici DF-a i nekoliko desetina građana.

Ispred tužilaštva čekaju poslanici DF i nekoliko desetina građana. - Sputnik Srbija
18:12 27.12.2019

Poslaniku Demokratskog fronta Milunu Zogoviću određeno je zadržavanje do 72 sata. Zogović je priveden na saslušanje nešto pre 16 časova.

16:13 27.12.2019

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević ocenio je da je u Skupštini Crne Gore kasno sinoć sproveden državni udar, jer se, kako je rekao, ni u jednom parlamentu problemi ne rešavaju brutalnim hapšenjem poslanika.

„Juče se desio presedan da policija upadne u parlament. To je bio direktni pokušaj i realizacija državnog udara. Sve konflikte u parlamentu rešava parlament kroz svoje unutrašnje kontrole, samo u Crnoj Gori to rešava policija brutalnim hapšenjem i privođenjem. U parlamentu je juče sproveden pravi državni udar, policijskom huntom se rešavaju problemi u parlamentu“, poručio je Medojević.

16:09 27.12.2019

Episkopski savet Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori obaveštava sve sveštenstvo, monaštvo i verni narod Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke da će se, povodom izglasavanja diskriminatornog Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je po svemu uperen protiv Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, čime je pogrebeno pravo i pravda u Skupštini Crne Gore, na svim hramovima, na svaka dva sata, zvoniti zaupokojena zvona do Božića i da će posle večernjih službi biti služen Moleban Presvetoj Bogorodici koji se služi u nevoljama i iskušenjima koja snađu Crkvu Božiju i njene verne, stoji u saopštenju, prenosi Svetigora.

16:05 27.12.2019

Vlada pozdravlja odlučnost i požrtvovanost službenika Uprave policije iskazanu tokom jučerašnjeg dana u Podgorici i drugim gradovima, saopšteno je iz crnogorske Vlade.

16:02 27.12.2019

Novoimenovani ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović predao je danas u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore kopije akreditivnih pisama predsednika Srbije.

Tim činom je Božović započeo svoju diplomatsku misiju u Crnoj Gori, saopštila je Ambasada Republike Srbije u Podgorici.

16:00 27.12.2019

Iz Osnovnog državnog tužilaštva saopšteno je danas da će poslanici Demokoratskog fronta (DF), Andrija Mandić, Milan Knežević i Milun Zogović, biti saslušani u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će državni tužilac, kako se navodi, odlučiti o daljem postupanju.

15:28 27.12.2019

Za 16:00 časova zakazano je saslušanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, Milana Kneževića i Miluna Zogovića.

Oni su posle uzimanja izjave zadržani u pritvoru, nakon što su sinoć, sa ostalim kolegama iz stranke, uhapšeni.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Marina Jočić, Predrag Bulatović, Jovan Vučurović, Branko Radulović i Branka Bošnjak ušli su u zgradu Osnovnog suda, u sklopu koje je Osnovno državno tužilaštvo.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da će čekati ispred zgrade Osnovnog suda do 16h kada će saslušati uhapšene poslanike.

Radunović je kazao „Vijestima“ da su došli da saznaju zašto ne saslušavaju njihove kolege već ih drže u pritvoru.

Skupština Crne Gore sinoć je usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Usvajanju zakona prethodili su incidenti u Skupštini nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front. Nakon incidenta su uhapšene 22 osobe — 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

15:24 27.12.2019

Petoricu Barana policija je privela u noći između četvrtka i petka. U prostorijama CB Bar nekoliko sati su proveli šef kluba OO DF, član predsedništva Nove srpske demokratije, predsednik Crkvene opštine Bar u Baru Dejan Đurović, Ratko Ćipranić, Šćepan Jelić, Milo Masoničić i Stefan Leković.

Đurović je u izjavi za „Novosti“ kazao da nije postojao razlog za njegovo privođenje.

„U CB Bar zadržali su me šest sati tokom kojih sa mnom nije obavljen razgovor. Ne znam koji je razlog, zbog čega sam priveden, izuzev ako nije zbog intenzivne telefonske komunikacije sa predsednikom Mandićem (Andrija). Ako su uhapsili i Mandića i mene zbog odbrane Crnogorsko-primorske Mitropolije moj odgovor na to je citat iz ’Gorskog vijenca‘: Svak je rođen da po jednom mre, čast i bruka žive za dovijeka“, kazao je Đurović koga je policija, kako navodi, privela oko 20 časova, a pušten je u ranim jutarnjim satima.

15:15 27.12.2019

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Slaven Radunović poručio je danas da Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, „neće proći“.

Radunović na pres konferenciji nije naveo kako nameravaju da osujete u praksi taj zakon, a to je obrazložio rečima da neće da dovedu u pitanje svoje planove:

„Uvažavamo interes javnosti i medija, planovi nisu tajni i nije da ih nemamo, ali, kako nas prate i prisluškuju, bilo kakvo javno eksponiranje bi samo otežalo posao u tom smislu“, naveo je Radunović.

15:12 27.12.2019

Patrijarh Irinej pozvao je danas vlast u Crnoj Gori, posebno pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, da odmah prestanu sa brutalnim terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), njenim sveštenstvom i vernim narodom i zatražio da iz zatvora odmah neizostavno budu oslobođeni narodni poslanici Mandić, Knežević i Zogović.

15:00 27.12.2019

Uprava policije je tvrdi da niko od njenih pripadnika sinoć nije pretukao episkopa dioklijskog Metodija.

„Netačni su navodi Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) da je policija pretukla Preosvećenog Episkopa dioklijskog Metodija“", navodi se u saopštenju Uprave policije.

13:57 27.12.2019

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je danas da se zahvaljuje direktoru Opšte bolnice u Pljevljima Eduaru Laloviću što je, kako navode, potvrdio njihovo pisanje da je na mostu na Đurđevića Tari bilo povrijeđenih učesnika protesta koji su primljeni u pljevaljsku bolnicu.

„I to ne dvojica, nego trojica plus jedan policajac, što je javnosti dao precizne informacije o kakvim povredama se radi i blagodarimo Gospodu što su u pitanju lakše povrede. Naši izvori su rekli da se radi o povredama kuka i ključne kosti, ali, naravno, mi nismo zdravstvena ustanova da bismo mogli stručno utvrditi kakve su povrede u pitanju“, navodi se u saopštenju MCP.

13:51 27.12.2019

Pripadnici interventne jedinice Centra bezbednosti Budva nalaze se na kružnom toku na ulazu u Budvu, prenose „Vijesti“.

Njima rukovodi komandir CB Slobodan Kovačević. Sa pancirima, kacigama i opremom za delovanje u slučaju demostracija, specijalci će sprečiti bilo kakve blokade saobraćajnica u gradu.

13:41 27.12.2019

Opširnije o metežu u Skupštini Srbije čitajte u posebnom tekstu.

13:26 27.12.2019

Član Predsedništva Pokreta Metla 2020 i predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović pružio je podršku uhapšenim poslanicima Demokratskog fronta (DF), navodeći da su oni spasili čast Crne Gore.

„Poslanici DF Andrija Mandić, Slaven Radunović, Milan Knežević i svi drugi su muški i časno govorili i bore se za srpsku crkvu i čast. Milo Đukanović će platiti cenu svog antisrpskog delovanja, ovako ili onako“, rekao je Jovanović, gostujući na televiziji Hepi.

On je dodao da je „potpuno ludilo“ da SPC u Crnoj Gori danas mora da dokazuje da su njeni hramovi oni koje su gradili Nemanjići.

„Vlast u Crnoj Gori se godinama unazad antisrpski ponaša. Ovaj zakon je uvertira, predvorje za otimanje hramova SPC. Ne možete toliko da falsifikujete istoriju, jezik“, istakao je lider DSS.

13:20 27.12.2019
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija

Režim Mila Đukanovića srlja u građanski sukob i radi od momenta kada je 1999. počeo da podržava NATO agresiju protiv SRJ, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Režim Mila Đukanovića se održava tako što svoju vrednost pokazuje kao instrument antisrpske politike, održava se u Crnoj Gori i u milosti stranaca tako što sebe kandiduje da protiv Srbije i Srba uvek uradi nešto što ni najgorem neprijatelju ne bi palo na pamet“, rekao je danas Vulin pred poslanicima Skupštine Srbije.

„I ne možete da ne budete zabrinuti“, konstatovao je, ali i poručio da se ne sme uraditi ništa što će ugroziti Srbe u Crnoj Gori.

Kaže da bi njemu najbliže bilo da prekinemo sve diplomatske odnose sa Crnom Gorom, ali se pita šta će biti sa Srbima u Crnoj Gori, te konstatuje da to ne smemo da uradimo.

„Ne smemo da dopustimo da Srbi u Crnoj Gori budu optuženi da su produžena ruka bilo koga spolja. Ono što smatram da trebamo i moramo da uradimo to je da odmah pozovemo crnogorskog ambasadora da nam pojasni šta se tamo dešava, da insistiramo u svim međunarodnim organizacijama kao što su Savet bezbednosti ili institucije EU, pa i nevladine organizacije i forumi koji se bave ljudskim i verskim pravima, da se izjasne o ovome što se dešava“, rekao je ministar Vulin.

13:05 27.12.2019

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštla je da najoštrije osuđuje „nasilničko i huligansko ponašanje poslanika Demokratskog fronta (DF) koji su sinoć u Parlamentu izazvali vandalski incident nezapamćen u crnogorskoj istoriji“.

„Oni su pod izgovorom odbrane Srpske pravoslavne crkve (SPC) i interesa srpskog naroda u Crnoj Gori, još jednom prikazali svoje pravo lice, birajući ucene i nasilje za postizanje ciljeva svoje nazadne politike, u pokušaju da primitivizmom, agresijom, mržnjom i ratničkom retorikom unize crnogorske institucije, i blokiraju donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ustvari, zajedno sa SPC u Crnoj Gori, kao mnogo puta do sada, pokazali su se kao istorijski prevaziđeni restlovi retrogradnog, agresivnog velikosrpskog nacionalizma“, saopštili su iz DPS.

12:49 27.12.2019
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Zakon o slobodi veroispovesti , koji je rano jutros usvojila crnogorska skupština, ne služi na čast državi koja govori da se zalaže za prava svih svojih građana, jer je tekst zakona diskriminatorski za Crkvu, koja okuplja najveći broj vernika u Crnoj Gori.

„S obzirom da Crna Gora ima ugovore i sa Katoličkom crkvom i islamskom i jevrejskom zajednicom, ne mogu se oteti utisku da je ovaj zakon pisan i usvojen samo da se nanase šteta Srpskoj pravoslvanoj crkvi (SPC). Zbog čega se crnogorska vlast opredelila za ovakav korak nije jasno, posebno ako se zna da je Zakon direktno uperen protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je tu istu državu stvorila“, istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH naglasio je da je narod Republike Srpske i danas uz braću u Crnoj Gori i biće uz njih i u njihovoj borbi da se ova nepravda ispravi.

„Sa mesta srpskog člana Predsedništva BiH iskoristiću sve svoje međunarodne kontakte da svojim sagovornicima ukažem na nepravdu koja je ovim diskriminatorskim zakonom nanesena SPC u Crnoj Gori“, poručio je Dodik.

12:45 27.12.2019

Klub odbornika Demokrata Podgorice saopštio je da neće prisustvovati današnjoj sednici skupštine Glavnog grada.

Dodaju da je Podgorica juče bila pod policijskom opsadom.

„Vlast koja silom usvaja zakone ne da nije demokratska nego je što je još gore otuđena od naroda. Aktuelna vlast je odavno takva i na to smo bezbroj puta ukazivali. I u ovoj situaciji kada vlast zakonom želi da deli i svađa pozivali smo da razum nadvlada želju poslednjeg evropskog diktatora da nas ponovo posvađa i podeli. Posle svega što se juče po Crnoj Gori dešavalo onaj ko želi mir i slogu u Crnoj Gori trebao je povući ovaj pre svega neustavni zakon. Sramno je istrajavati po svaku cenu pa čak i pod okriljem noći usvajati ovakve zakone kao što su to uradili poslanici vladajuće većine, samo da bi se zadovoljila potreba jednog diktatora da svoju vlast čuva izazivanjem razdora i mržnje“, zaključeno je.

12:38 27.12.2019

Odbornici Socijalističke narodne partije (SNP) u Skupštini Podgorice napustili su današnju sednicu lokalnog parlamenta, saopštio je danas Bogdan Božović, odbornik SNP u Skupštini Glavnog grada.

On je rekao da odbornici SNP-a i celokupna SNP, ostaju privrženi Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i daju punu podršku njoj i uhapšenim opozicionim poslanicima koji su u ranim jutarnjim časovima privedeni bez prethodnog skidanja imuniteta.

Odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada Miodrag Bešović je poručio da će i pored hapšenja njihovih lidera nastaviti sa borbom za Crnu Goru Petrovića, nakon događaja sinoć u državnom parlamentu.

Bešović je poručio da „ako ste mislili da ste sinoć izveli onoliku vojsku, policiju i naoružanje i represijom doveli do toga da čitava Crna Gora bude na ivici haosa i ako ste mislili da je s tim sve rešeno, niste u pravu“.

12:31 27.12.2019

Nakon molebana u Nikšiću, protojerej Miodrag Todorović zamolio je građane da se u miru raziđu.

Podsetio da su Đurđevi stupovi nekad bili Raška, Nikšić Hercegovina, „danas je to Crna Gora, a šta će biti sutra videćemo ali svuda ostaje duh božji“.

On je kazao da ovako okupljeni u crkvi Sv. Vasilija i oko njega smo najbliži jedni drugima.

„Donosili su mnogi zakone. Nije ovo nešto novo za crkvu božiju. Ali ovo može biti šansa za nas i za te ljude koji su digli ruku za taj zakon da se zamisle i vide kakvo je ovo vreme. Kako kaže apostol Pavle verom hodimo i živimo. Tako i mi treba da radimo da se ne bojimo suda vremena. Nemojmo dozvoliti da nas vreme izbriše i da budemo sluge prolaznosti“.

12:27 27.12.2019

Boris Malagurski najavio je novi film, koji će, kako kaže, raskrinkati falsifikovanje istorije u bratskoj Crnoj Gori. Svet mora da sazna istinu, zaključuje on.

12:19 27.12.2019

Evo kako je glasio amandman Mitropolije crnogorsko-primorske na članove 62, 63 i 64, koji su bili najproblematičniji:

Članovi 62, 63 i 64 Predloga zakona brišu se i dodaje novi član 62 koji glasi:

„Imovinsko-pravni sporovi između Crne Gore i vjerskih zajednica u pogledu vjerskih objekata i zemljištu koji su nastali do 1. decembra 1918. godine isključivo se mogu rješavati pred nadležnim sudovima u parničnim postupcima u skladu sa ratifikovanim međunarodnim ugovorima, Ustavom Crne Gore, Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, Zakonom o državnom premjeru i katastru nepokretnosti i drugim relevantnim propisima.
Postupke će u ime Crne Gore voditi Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore”.

12:17 27.12.2019

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije uveren je da srpski narod u Crnoj Gori vrlo dobro zna šta je Crkva, na kakvim je temeljima izrasla, čija je i kako se za nju i njena dobra treba boriti.

Komentarišući usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu, vladika Grigorije je rekao da se sveštenstvo i narod u Crnoj Gori ponašaju za svaku pohvalu s obzirom na nepravdu koja im se brutalno nanosi.

„Može se reći da su na visini jevanđelja, dosledni načinu na koji se Crkva vekovima suočava sa nepravdom“, rekao je vladika Grigorije za Srnu, prenela je RTRS.

12:15 27.12.2019
12:14 27.12.2019
Skupština Crne Gore dan nakon izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti - Sputnik Srbija
12:13 27.12.2019

Stiglo je i saopštenje crnogorske policije o sinoćnjim događajima. Da li u ovim rečima ima cinizma? 

12:11 27.12.2019

Poslanici Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević zadržani su u policiji.

Po oceni tužilaštva, Zogović je osumnjičen za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, a Mandić i Knežević za sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

Svoj troijici se na teret stavlja da su napali odnosno sprečavali da radi Ivana Brajovića.

12:10 27.12.2019

Oko 200 osoba prisustvuje molebanu u hramu Svetog Vasilija u Nikšiću, prenose „Vijesti“.

Okupljanje je počelo oko 11 časova. Protojerej Miodrag Todorović počeo je obraćanje rečima iz akatista Sv. Vasiliju Ostroškom: „Sveti Vasilije Ostroski, božji ugodniče pomozi svina pa i meni grešnome“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala