Estonija: Nećemo promeniti stav po pitanju Sputnjika

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaStudio međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Studio međunarodne informativne agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Estonski ministar inostranih poslova Urmas Rejnsalu izjavio je da vlasti zemlje neće podleći pritisku drugih država po pitanju situacije sa ruskom agencijom Sputnjik u Estoniji.
„Estonija neće podleći pritisku ni jedne zemlje kada je reč o nepristrasnom sprovođenju zakona. Što se tiče Sputnjika, estonske vlasti primenjuju politiku sankcija EU, koja je bila usvojena zbog onih građana Rusije koji su podržavali agresiju protiv Ukrajine“, napisao je on na svom nalogu na Fejsbuku.

Podsetimo — u poslednjih nekoliko meseci zaposleni u Sputnjiku Estonije više puta su pozivani u policiju na informativne razgovore, tokom kojih im je preporučeno da napuste tu agenciju.

Estonija je jedina baltička država u kojoj postoji redakcija Sputnjika. U njoj je zaposleno 35 ljudi, a njih 33 su državljani Estonije. Oni su sklopili ugovor o radu sa MIA „Rusija sevodnja“. Agencija svakog meseca u budžet zemlje uplaćuje porez u iznosu od skoro 30.000 evra.

Mnogi ruski visoki zvaničnici podržali su Sputnjik u Estoniji, između ostalog i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je obećao da će vlasti Rusije učiniti sve kako bi podržale rad Sputnjika u Estoniji i u drugim državama gde je on prisutan.

I portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podržala je agenciju Sputnjik, održavši redovnu konferenciju za štampu u prsluku sa logom ove ruske agencije, ali je tom prilikom i ocenila da je ponašanje vlasti Estonije — hajka prema novinarima Sputnjika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala