U Černobilju prvi put posle katastrofe okićena jelka

© Sputnik / Mikhail Palinchak / Uđi u bazu fotografijaČernobilj
Černobilj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi put od 1986. godine i nuklearne katastrofe u Černobilju u ukrajinskom gradu Pripjatu okićena je novogodišnja jelka.

Nekadašnji stanovnici grada došli su da ukrase jelku, saopštila je ukrajinska televizija ZIK.

Umesto uobičajenih novogodišnjih ukrasa, jelka je okićena fotografijama iz porodičnih albuma.

Novogodišnja jelka postavljena je u centru grada, ispred zgrade Palate kulture „Energetik“. To su uradile turističke agencije specijalizovane za putovanja u černobiljsku zonu.

​Prošlog leta predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se ukidaju neke zabrane za posećivanja te zone, a stvoren je i „zeleni koridor“ za turiste. Zelenski je naložio Vladi da preduzme mere za razvoj turističkog potencijala u Černobilju. Zelenski smatra da će njegov ukaz „biti početak transformacije zone otuđenja u jednu od tačaka rasta nove Ukrajine“. 

​Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonom otuđenja razvila je vodene rute za posete duž reka Pripjat i Už. Agencija uverava da je upotreba ruta potpuno bezbedna. Prema podacima agencije, 2019. godine Černobilj je posetilo više od 90.000 turista.

Havarija u nuklearnoj elektrani

Dana 26. aprila 1986. godine tokom planskog testiranja na četvrtom energetskom bloku nuklearne elektrane dogodila se eksplozija. Nuklearno jezgro reaktora je potpuno uništeno, zgrada pogonske jedinice delimično se srušila i došlo je do značajnog emitovanja radioaktivnih čestica u okolinu.

U trenutku nesreće poginule su dve osobe, oko 600 ljudi iz stanice i vatrogasci dobili su visoke doze zračenja (njih 28 je umrlo u toku te godine). Više od 200.000 kvadratnih metara SSSR-a bilo je izloženo radioaktivnoj kontaminaciji. Prema procenama stručnjaka, to je bila najveća nesreća u istoriji nuklearne energije. U otklanjanju posledica učestvovalo je više od 600.000 ljudi.

Grad Pripjat nalazi se na tri kilometra od nuklearne elektrane „Černobilj“. Pre nesreće u njemu je živelo više od 47.000 ljudi, a sada je to grad duhova zbog visokog nivoa radijacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala