Neutralnost Srbije uskoro i u novom Zakonu o Vojsci?

© Ministarstvo odbrane / Darimir BandaDanas dočekujemo najmodernije sisteme naoružanja...
Danas dočekujemo najmodernije sisteme naoružanja... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin zalaže se za to da se iduće godine Zakon o vojsci piše ponovo: „Ne izmene i dopune, nego da se napiše ponovo, od prvog do poslednjeg člana“, rekao je ministar u Skupštini Srbije.

„Vojska Srbije služi samo srpskom narodu i nikome više. To nije vojska koju vode i uređuju stranci. To je slobodna vojska slobodne zemlje kojom ne komanduje niko do Srbija i srpski narod“, poručio je Vulin.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC/ Aleksandar Vulin
Neutralnost Srbije uskoro i u novom Zakonu o Vojsci? - Sputnik Srbija
Aleksandar Vulin

Tokom rasprave o amandmanima na najvažnija strateška dokumenta u oblasti odbrane, ministar je naglasio:

„Usvajanjem ovih važnih strategijskih dokumenata, konačno se stiču svi uslovi da znamo u kojem pravcu treba da vodimo vojsku, pa i kako vojska treba da izgleda. I neutralnost, kritikovali je ili ne, daje nam priliku i pravo da, u skladu sa našim dokumentima, sami odlučujemo kakvu ćemo vojsku hteti da napravimo. Kad kažemo vojna neutralnost, to znači da ne moramo da budemo interoperabilni sa bilo kim drugim, nego samo sa samim sobom, to nam daje naše opredeljenje za neutralnost. Mi smo do sada morali da se prilagođavamo nekakvim drugim procedurama, sada ne moramo. Pravimo procedure za sebe, po sebi. I iz toga treba da proizađe zakon koji će biti pisan od prvog do poslednjeg člana.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala