Vlada nacionalnog sporazuma Libije tražila vojnu pomoć od Turske

© AP Photo / Manu BraboOštećene zgrade u libijskom gradu Sirtu
Oštećene zgrade u libijskom gradu Sirtu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada nacionalnog dogovora Libije, na čijem čelu je Fajez Saradž, zvanično je zatražila vojnu pomoć od Turske, javila je agencija Rojters, pozivajući se na izvore u Tripoliju.

Agencija navodi da se radi o „vazdušnoj, kopnenoj i morskoj“ vojnoj podršci za odbijanje ofanzive na Tripoli snaga vlasti na istoku zemlje.

Kasnije je predsedavajući ruske kontakt-grupe za rešavanje libijske krize Lav Denjgov potvrdio za Sputnjik da je Vlada nacionalnog sporazuma zvanično od Turske zatražila vojnu pomoć.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da u januaru namerava da Parlamentu zemlje podnese zahtev za korišćenje turskih oružanih snaga u Libiji.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar, koji sarađuje sa istočnolibijskim vlastima, objavio je 12. decembra početak odlučne bitke i napredovanje ka Tripoliju, koji i dalje kontrolišu snage međunarodno priznate Vlade nacionalnog sporazuma na čelu sa Fajezom Saradžem. Libijski mediji javili su da je došlo do sukoba između Haftarovih i snaga Vlade nacionalnog sporazuma u predgrađu glavnog grada Libije. Ofanziva na Tripoli započela je u aprilu ove godine, ali LNA nije postigla značajnije uspehe — strane održavaju svoje pozicije i razmenjuju vatru i vazdušne napade.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom, koja vodi dugotrajan rat sa militantima i koja od aprila ne prestaje sa pokušajima da osvoji Tripoli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala