Kremlj: U Libiji ratuju plaćenici iz celog sveta

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na teritoriji Libije su aktivni plaćenici iz raznih zemalja, a to su posledice destruktivnih poteza mnogih država, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sa sigurnošću mogu reći da, nakon toga što je Libija kao država uništena postupcima dobro poznatih zemalja, teritorija Libije postala je utočište za plaćenike iz velikog broja zemalja — i za plaćenike i za terorističke grupe. Sve su to posledice dobro poznatih postupaka dobro poznatih zemalja, koje su uništile libijsku državnost“, rekao je Peskov.

Pripadnici Libijske nacionalne armije u Bengaziju - Sputnik Srbija
Američke izmišljotine: U Libiji nema ruskih plaćenika

Na pitanje da li je Kremlj zabrinut zbog toga što državljani Rusije rade kao plaćenici u takvim sukobima, Peskov je odgovorio da državljani različitih zemalja rade kao plaćenici u svim delovima sveta, kao i da to „sigurno zabrinjava vlast“.

„Ali nemoguće je kontrolisati kretanje svih građana. Veoma je važno suprotstaviti se. Znate da se, na primer, u Siriji u zatvorima, koji su pod kontrolom Kurda, nalazi mnogo doseljenika iz naše zemlje, kao i iz drugih država — Francuske i drugih evropskih zemalja. I takav problem postoji“, istakao je portparol ruskog predsednika.

Nakon ubistva libijskog vođe Muamera el Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. Trenutno je u zemlji na snazi dvovlašće. Na istoku je na vlasti parlament, koji je izabrao narod, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, na čelu je Vlada nacionalnog jedinstva, koja je formirana uz podršku UN i Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala