Gutereš zabrinut zbog kašnjenja u izdavanju američkih viza predstavnicima Rusije

CC0 / Pixabay / Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zabrinut je zbog kašnjenja u izdavanju američkih viza predstavnicima Rusije i drugih zemalja-članica te organizacije i nastaviće pažljivo da prati situaciju, izjavio je za Sputnjik portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

„Generalni sekretar i dalje je veoma zabrinut zbog kašnjenja u izdavanju viza od strane zemlje-domaćina nekim predstavnicima Rusije i drugih država-članica za učešće na zasedanjima UN u Njujorku“, odgovorio je Dižarik na zahtev da prokomentariše situaciju sa predstavnicima Ministarstva odbrane Rusije.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar i pravni savetnik UN su više puta u proteklih nekoliko meseci izražavali zabrinutost i iznosili pravni stav organizacije visokim predstavnicima zemlje-domaćina.

„Takođe ističemo da je ovo pitanje razmotrio Odbor za odnose sa zemljom-domaćinom u svom poslednjem izveštaju“, objasnio je Dižarik.

„Generalni sekretar i njegov tim nastavljaju pažljivo da prate ovo pitanje“, naglasio je on.

Ranije je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavljen komentar portparolke Ministarstva Marije Zaharove u kojem se navodi da su predstavnici Ministarstva odbrane Ruske Federacije, koji su prošli izbor generalnog sekretara UN i koje je on imenovao, bili prinuđeni da mesecima čekaju na izdavanje američke vize. Rok za razmatranje nekih aplikacija za vizu ponekad prelazi godinu dana, rekla je Zaharova. Ona je navela i da se neizdavanje američkih viza događa uz popustljivost generalnog sekretara UN.

Zaharova je podsetila da su krajem septembra Sjedinjene Američke Države odbile da izdaju vize jednom broju članova ruske delegacije radi učešća na zasedanju Generalne skupštine UN i skrenula pažnju na nastavak sabotaža Vašingtona prema zaposlenima u sekretarijatu UN u Njujorku koji dolaze iz Rusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala