Zašto je Srbiji potreban „AMBER alert“ sistem za obaveštavanje o nestanku dece

© WikipediaAmber Alert
Amber Alert - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sistem „AMBER alert“ učinio bi da potraga za nestalom decom bude brža i efikasnija, kaže Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“, povodom nestanka devojčice Monike Karimanović iz Niša.

Igor Jurić, osnivač fondacije koja je dobila ime po njegovoj ćerki Tijani, koja je pre pet godina oteta i ubijena, za Sputnjik kaže da je do sada više puta predlagao nadležnim organima uvođenje sistema obaveštavanja u slučajevima nestale dece, poznat pod nazivom „AMBER alert“ ili „Čajld alert“, kako se u nekim državama ovaj sistem upozorenja naziva.

Policija izdaje nalog za „AMBER alert“ ili „Čajld alert“ samo u najnužnijim slučajevima, kada veruje da je život nestalog ili otetog deteta u neposrednoj opasnosti i smatra da javnost može da pomogne u potrazi. Ovaj mehanizam podrazumeva skup informacija koje se hitno i istovremeno plasiraju kroz što više kanala komunikacije (TV, radio, društvene mreže, LED bilbordi, dži-pi-es navigacije, posteri), kako bi celokupna javnost u vrlo kratkom roku bila obaveštena o nestanku deteta, njegovom izgledu i svim osobenostima, kao i kome građani treba da se obrate u slučaju da zapaze i prepoznaju dete.

„AMBER alert“ sistem ima usmenu podršku državnog vrha

„Amber alert“ zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

„Mi smo podneli inicijativu za uvođenje ovog sistema i razgovarali smo o tome sa premijerkom na našoj konferenciji u oktobru mesecu. Premijerka je, kada je pogledala naša obrazloženja za uvođenje ovog sistema, kada je videla spot koji smo snimili i kada smo ispričali naše iskustvo o tome kako smo mi preživljavali nestanak našeg deteta, zaista emotivno govorila i rekla da država zaista nije dovoljno uradila i da će se ona lično potruditi da po tom pitanju uradi nešto više. Obećala je da ćemo imati i sastanak, koji se, međutim, nije desio“, kaže Jurić.

Kako dodaje, fondacija je ovu inicijativu podnela i Ministarstvu pravde, a državni sekretar Ministarstva je obećao da će se oformiti radna grupa koja će na tu temu videti šta je potrebno izmeniti u zakonu da taj sistem zaživi.

Igor Jurić kaže da usmena podrška uvođenju ovog sistema postoji i od predsednika države, a podrška je, kako kaže, došla i od ministra za rad i socijalnu politiku Zorana Đorđevića.

„Dakle, ako pogledamo, vrh države nekako se slaže sa tim da se mora više raditi na unapređenju potraga za nestalom decom, ali se konkretno još ništa nije desilo i to je ono što meni zaista mnogo smeta. Ja sam nekoliko puta naglasio — šta treba da se desi pa da svi odreagujemo, da svi načinimo neke konkretne korake? Eto, stradala nam je Tijana, Barbaru nismo našli, evo, sada se desila mala Monika“, napominje Jurić.

Potrebne sistemske promene

Igor Jurić ističe da je policija do sada u dva slučaja dobro reagovala.

„Međutim, ne možemo da idemo od jednog do drugog slučaja, moramo sistemski neke stvari da menjamo. Ovo je jedan sistem koji se pokazao vrlo uspešnim u drugim zemljama“, objašnjava Jurić i dodaje da se nada da će se potraga za Monikom uspešno završiti.

Kada se to desi, dodaje naš sagovornik, fondacija će preduzeti dalje korake.

„Mi ćemo organizovati konferenciju za novinare, gde ćemo dati državi jedan rok za uvođenje ovog sistema, a ukoliko se to ne ispuni, mi ćemo opet krenuti u prikupljanje potpisa. Ako je to rešenje za ovu zemlju, da se svaki put moraju cela država i svi građani ove zemlje angažovati, da se donese ovako jedan zakon ili procedura koja nije komplikovana, a oko čega se svi slažemo i gde ništa nije sporno, ako treba da se prikupi 300.000 potpisa — mi ćemo prikupiti“, zaključuje Igor Jurić za Sputnjik.

Policija, ali i meštani koji su se sami organizovali, intenzivno tragaju za dvanaestogodišnjom Monikom Karimanović iz naselja Suvi Do u Nišu, koja je prošlog petka nestala na putu do škole. Policija je prethodno saopštila da se u potrazi za devojčicom koriste termovizijske kamere, da policijski službenici pretražuju teren, a uključeni su i pripadnici Žandarmerije i helikopterske jedinice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala