Zaharova: Gutereš ignoriše neizdavanje viza Rusima

© Fotolia / weimAmerička viza
Američka viza - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neizdavanje američkih viza predstavnicima Rusije u UN u Njujorku dešava se uz popustljivost generalnog sekretara ove organizacije Antonija Gutereša, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, zbog problema koje su ruski oficiri Vojnog komiteta UN imali sa dobijanjem američkih viza.

U komentaru se navodi da ruski oficiri mesecima čekaju razmatranje zahteva za američke vize, a ponekad čekaju i više od godinu dana.

„Treba napomenuti da se sve ovo događa uz očiglednu popustljivost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, koji faktički ignoriše kršenje Povelje i Sporazuma o lokaciji centralnih službi UN od strane Sjedinjenih Američkih Država“, ističe se u saopštenju.

Ona je podsetila da ovi dokumenti regulišu uslove službe i prava zaposlenih u UN, čiji je garant poštovanja sâm generalni sekretar.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp obećao: Lično ću videti šta se desilo sa vizama ruskoj delegaciji
 

„Dešavaju se flagrantni slučajevi da se ruskim činovnicima koji već rade u Njujorku ne produžavaju vize, čime se faktički stavljaju u poziciju da su primorani da završavaju ugovore i vrate se u Rusiju. Uz pomoć ovog svojevrsnog ’administrativnog resursa‘, Amerikanci pribegavaju praksi ’nelojalne konkurencije‘, sklanjajući Ruse sa položaja koji ih interesuju i promovišući tamo svoje vojnike“, zaključila je Zaharova.

Prošle nedelje je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se Sjedinjene Američke Države pozivaju da odmah izdaju vize članovima delegacija za učešće na događajima svetske organizacije.

Tokom aktuelnog zasedanja Vašington nije izdao vize za 18 diplomata iz Rusije, uključujući za rad u komitetima UN za razoružanje i pravne poslove.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala