Turska donira Crnoj Gori vojnu opremu vrednu 15 miliona evra

Pratite nas
Tursko Ministarstvo odbrane doniraće Vojsci Crne Gore u narednih pet godina opremu vrednu oko 15,5 miliona evra.

U ambasadi Turske u Podgorici podsećaju da su Turska i Crna Gora potpisale mnoge vojne sporazume, uključujući i Okvirni sporazum o saradnji u vojnim poljima za obuku, tehniku i nauku u 2014. i Sporazum o saradnji u oblasti vojne industrije u 2017. godini, prenosi CdM.

„Sporazum o vojnoj finansijskoj saradnji pruža pomoć u vrednosti od 100.000 miliona turskih lira (oko 15 miliona evra) u modernizaciji Oružanih snaga Crne Gore, a Protokolom o finansijskoj pomoći predviđeno je 3,5 miliona turskih lira (oko pola miliona evra) pomoći za obuku Oružanih snaga Crne Gore. Sredstva će se dodeljivati ne odjednom, već postepeno, za period od 2020. do 2024. godine“, navode u ambasadi, a prenosi Tanjug.

Dodali su da sporazumi ne predviđaju direktan prenos novca.

„Prvo će se na spisku naći vojna oprema koja je potrebna crnogorskom Ministarstvu odbrane. Nakon toga će crnogorski zvaničnici posetiti turske kompanije za odbrambenu industriju, kako bi utvrdili odgovarajuću opremu. Konačno, nabavku ove opreme realizovaće tursko Ministarstvo nacionalne odbrane“, kažu u ambasadi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala