Svet bogatiji za mladunče ugrožene životinje: U moskovskom zoo-parku rođen retki orangutan /foto/

© Zvanični sajt gradonačelnika Moskve Mama i beba retkog sumatranskog orangutana u Moskovskom zoološkom vrtu
Mama i beba retkog sumatranskog orangutana u Moskovskom zoološkom vrtu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet je u decembru postao bogatiji za jedinku ugrožene vrste — u moskovskom zoo-parku rođen je retki sumatranski orangutan.

U Moskovskom zoološkom vrtu rodio se sumatranski orangutan. Ovo je jedan od najređih primata na planeti, u prirodi ih možemo sresti samo na Sumatri — najvećem indonežanskom ostrvu, a vrsta je uvedena u Međunarodnu crvenu knjigu kao ona kojoj preti nestanak.

„Rođenje retkog sumatranskog orangutana je srećan i veliki događaj za naš zoološki vrt. Danas se brojnost tih životinja u prirodi ubrzano smanjuje i zato je veoma važno napraviti stabilnu populaciju u svetskim zoo-parkovima. Naši stručnjaci godinama rade sa sumatranskim orangutanima koji regularno dobijaju zdravo potomstvo. Odrasle mladunce prosleđujemo u vodeće zoološke vrtove Evrope i Rusije. Na primer — dvadesetpetogodišnja Čavi, koja je sada dobila mladunca, poslednje potomstvo je imala 2010. i 2012. godine. A njena majka, četrdesetjednogodišnja Čapi, tokom svog života rodila je pet mladunaca“, kaže Svetlana Akulova, direktorka Moskovskog zoo-parka.
© Zvanični sajt gradonačelnika Moskve Mama Čapi sa novorođenim mladuncem retkog sumatranskog orangutana
Svet bogatiji za mladunče ugrožene životinje: U moskovskom zoo-parku rođen retki orangutan /foto/ - Sputnik Srbija
Mama Čapi sa novorođenim mladuncem retkog sumatranskog orangutana

Majka sada ne ispušta mališana iz ruku. Čava brižno privija novorođenče na grudi, njuškajući ga i posmatrajući s vremena na vreme. Mali orangutan je težak oko kilogram i po. Kao i odrasli orangutani, prekriven je riđe-crvenkastom dlakom. Ostali sumatranski orangutani u kavezu — mladunčetova baka Čapi i otac, tridesetosmogodišnji Sandokan, trude se da se drže po strani, dalje od mame i bebe, kako ih ne bi uznemiravali. Zoološki vrt tako sada ima četiri orangutana — Čapi, Sandokana, Čavi i novorođenče.

„Proći će još najmanje tri meseca pre nego što mladunac počne samostalno da istražuje svet oko sebe i da se upoznaje sa srodnicima. Mladunče će se hraniti mlekom do treće godine, ali će hranu za odrasle (voće, povrće i žitarice) početi da jede već kada napuni pet meseci“, dodaje Akulova.
© Zvanični sajt gradonačelnika Moskve Mama Čapi i baka Čavi sa mladunčetom retkog sumatranskog orangutana u Moskovskom zoološkom vrtu
Svet bogatiji za mladunče ugrožene životinje: U moskovskom zoo-parku rođen retki orangutan /foto/ - Sputnik Srbija
Mama Čapi i baka Čavi sa mladunčetom retkog sumatranskog orangutana u Moskovskom zoološkom vrtu

Zoolozi ne žure sa potpunim pregledom malog orangutana, kako ne bi bez potrebe uznemiravali mamu i bebu. Stručnjaci neće uspeti da provere zdravlje i pol mladunca još nekoliko meseci, ali će svakako pratiti bebu, kao i kako se Čavi oseća. Svakog dana mlada mama dobija svoju omiljenu hranu — kaki jabuke, sveže bilje i druge hranljive materije.

Po rečima Svetlane Akulove — sumatranski orangutani su veoma pametne, inventivne i sposobne životinje. Sa orangutanima u zoološkim vrtovima svakodnevno rade stručnjaci, kako životinjama ne bi bilo dosadno. Na primer — stanovnici zoološkog vrta u glavnom gradu dobijaju edukativne igračke i predmete koji su zanimljivi za proučavanje. To su plastični konusi, sve vrste kutija u kojima su sakrivene drangulije, automobilske gume, građevinski šlemovi...

Životinje su veoma aktivne i radoznale. Čapi i Čavi obožavaju da se umotavaju u tepihe i ćilime i penju na plastičnu burad ili prave brloge od slame. Ovi primati imaju bogatu mimiku, menjaju izraze lica, ali i žestoko gestikuliraju kada međusobno komuniciraju.

© Zvanični sajt gradonačelnika Moskve Retki sumatranski orangutani u Moskovskom zoološkom vrtu
Svet bogatiji za mladunče ugrožene životinje: U moskovskom zoo-parku rođen retki orangutan /foto/ - Sputnik Srbija
Retki sumatranski orangutani u Moskovskom zoološkom vrtu

Broj sumatranskih orangutana u prirodi ne prelazi 14.000 jedinki. Uglavnom su rasprostranjeni na severnom delu ostrva Sumatra u gustim tropskim šumama. Skoro sve vreme provode na drveću i retko silaze na zemlju, i to zbog predatora (naročito tigrova).

Populacija ovih primata se smanjuje zbog uništavanja životne sredine. Glavni razlog izumiranja orangutana su krčenje šuma, nedostatak hrane, ali i lovci.

Prosečan životni vek sumatranskog orangutana u prirodi je oko 25 godina, dok u zoološkim vrtovima mogu živeti i čitavih 60.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala