Porinuta prva serijska nuklearna podmornica projekta „Jasenj“

© Foto : SevmashPodmornica "Jasenj-M"
Podmornica Jasenj-M - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva serijska nuklearna podmornica „Novosibirsk“, modernizovanog projekta „Jasenj-M“, spuštena je u vodu na preduzeću „Sevmaš“ u Severodvinsku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Glavni komandant ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov je naveo da je posada podmornice prošla obuku i da je spremna da upravlja najnovijom tehnikom i naoružanjem.

Prva višenamenska atomska podmornica projekta Jasenj - Sputnik Srbija
Porinuta prva ruska nuklearna podmornice klase „Jasenj“ (video)

Planira se da „Novosibirsk“ i prva podmornica ovog projekta „Kazanj“ budu predati floti u 2020. godine.

Predsednik „Objedinjene korporacije za brodogradnju“ Aleksej Rahmanov je ispričao da je u projektu „Jasenj-M“ bio otkriven niz konstruktivnih nedostataka, između ostalih, i u vezi sa sistemom upravljanja. Kasnije je on dodao da je za eliminaciju nedostataka na prvoj podmornici „Kazanj“ bilo potrebno još četiri do pet isplovljavanja u more.

Višenamenska nuklearna podmornica „Kazanj“, „Novosibirsk“, „Krasnojarsk“ i „Arhangelsk“ se prave prema modernizovanom projektu „Jasenj-M“ (885M). One poseduju 13.800 tona, dubinu porinuća — 520 metara, posada — 64 osobe, autonomnost — 100 dana, podvodnu brzinu — 31 čvor. One poseduju mine, torpede od 533 milimetara, krstareće rakete „Kalibar“ i „Oniks“.

Kako su saopštili u „Sevmašu“ — promene u poređenju sa projektom 885 su elementarne baze kompleksa radioelektronskog naoružanja i modernizovane opreme i materijala koje isporučuju ruski proizvođači.

© SputnikNuklearna podmornica "Uljanovsk" ćir
Porinuta prva serijska nuklearna podmornica projekta „Jasenj“ - Sputnik Srbija
Nuklearna podmornica "Uljanovsk" ćir
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala