Pretnja iz vrha BiH: Srbija da povuče Strategiju odbrane, inače...

© Tanjug / ZORAN ZESTICPešadija na prikazu sposobnosti Vojske Srbije na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“
Pešadija na prikazu sposobnosti Vojske Srbije na prikazu vojne sposobnosti „Sloboda 2019“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon kritika upućenih od SDA, Bakira Izetbegovića, na račun Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije, oglasio se i aktuelni predsedavajući, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić pozivom srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da, kako navodi, u cilju očuvanja mira, odmah suspenduje taj dokument.

Prema Komšiću, usvajanje Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru Zapadnog Balkana, jer bi to, kako tvrdi, bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini.

Komšić je za „Fenu“ podsetio da BiH još uvek ima otvorene rane od „srpske agresije“ i „počinjenog genocida“ i poručio je Beogradu da treba da bude siguran da BiH neće dozvoliti da se to ponovi.

Kao SDA i Komšić tvrde da Srbija nije „nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma“, već je to, kaže, bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas se njen pravni naslednik Srbija obavezala na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi, navodi, nad BiH nema nikakve ingerencije.

U popratnim pismima, koja su sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obavezala se na niz elemenata koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u delu koji se tiče vojnog i odbrambenog aspekta, smatra Komšić.

„Ako u Srbiji misle da odustanu od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, biće nam zadovoljstvo da stvari u BiH drugačije uredimo“, naveo je Komšić, koji smatra da Strategija po osnovnim postulatima međunarodnog prava zapravo, kako kaže, ne može imati nikakvu pravnu validnost.

Jer njome se, navodi lider DF-a, krši međunarodni sporazum, a ako to, kako kaže, u Srbiji ne znaju — „bilo bi dobro da ih neko pravilno savetuje“, prenosi Tanjug.

S obzirom na to da se, kaže Komšić, radi o svesnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susednoj zemlji, hrvatski član Predsedništva BiH je zapretio da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

„One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi sprečile baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postaće članica NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema delu teritorije suverene države BiH“, naveo je Komšić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala