Kusturica pred 13. „Kustendorf“: Nekada smo bili deca komunizma, a danas smo deca Holivuda

© Tanjug / RADE PRELICEmir Kusturica
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Pratite nas
U vremenu u kojem kapitalizam doživljava svoj vrhunac, svi mi postajemo deca Holivuda. Nekada smo bili deca komunizma, a danas živimo na raskrsnici, na kojoj sve ukazuje na to da će filmovi kakve smo voleli nestati potpuno, upozorio je reditelj Emir Kusturica najavljujući 13. „Kustendorf“.

Govoreći o programu Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“, koji će biti održan od 13. do 18. januara u Drvengradu na Mokroj Gori, Kusturica se prisetio osamdesetih godina kada je autorstvo bilo najvažnija stvar u filmskoj umetnosti i kada se autorski izraz „merio otkucajima srca i krvnim pritiskom reditelja“.

„Trideset godina kasnije živimo u blatu društva spektakla, zaraženi Holivudom i to ne samo na filmu. I ne samo Srbija, nego čitava Evropa i svet!“, naveo je Kusturica na konferenciji za novinare.

© Sputnik / Valentina BulatovićReditelj Emir Kustirica i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević
Kusturica pred 13. „Kustendorf“: Nekada smo bili deca komunizma, a danas smo deca Holivuda  - Sputnik Srbija
Reditelj Emir Kustirica i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

Prema njegovim rečima, danas čak i prestižni filmski festivali moraju da pribegavaju trikovima kako bi predstavili vredne autorske filmove, dovodeći „manekene i rezervne svece“ koji bi ih promovisali.

„Možda ste primetili da je sve manje važno ko snima film, da je sve važnije da se film desi i da u njemu igra neka zvezda. Filmove uglavnom režiraju glumci, jer više nije važno da li je on prostorno i vremenski određen otkucajima srca i krvnim pritiskom autora. Imamo najprostije režirane filmove, zasnovane na zapletima koje smo mi osamdesetih i devedesetih, čak i dvehiljadite, izbegavali“, naveo je Kusturica.

On je naglasio da se „Kustendorf“ tome suprotstavlja stavljanjem u središte pažnje upravo velikih autora i reditelja i predstavljanjem mladih, novih, potencijalno velikih autora koji „na ostrvu od Mećavnika mogu da zasvetle makar privremeno“.

Filmski velikani i nove nade sedme umetnosti

U takmičarskom programu 13. „Kustendorfa“ biće prikazan 21 film domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.

O pobednicima će odlučivati međunarodni žiri, u čijem će sastavu biti italijanski reditelj, pisac i producent Paolo Virzi, francuski pisac i scenarista Tonino Benakvista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

U programu „Savremene tendencije“ ove godine će biti prikazani: pobednik kanskog programa „Izvestan pogled“ – film „Nevidljivi život“ Karima Anjuza, kao i film „Sinonimi“ Nadava Lapida, koji je pobedio na filmskom festivalu u Berlinu. Kineski reditelj Dijao Jinan predstaviće film „Jezero divljih gusaka“, a reditelj Džoni Ma predstaviće „Živeti, pevati“.

Biće prikazani i filmovi „Sin“ u režiji Mehdija Barsaouija, kao i film „Umrećeš u dvadesetoj“ Amžada Abu Alala. Reditelji ovih filmova biće i gosti festivala i održaće majstorske radionice, rekao je Kusturica.

Met Dilon po dolasku u Mećavnik - Sputnik Srbija
Met Dilon pravo iz Holivuda u Mećavnik (video, foto)

Vukosavljević: Snažan kontrapunkt industriji banalizacije filma

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević ocenio je da je „Kustendorf“ već godinama jedna od najznačajnijih manifestacija kulture u Srbiji.

„To je jedan snažan kontrapunkt, protivteg veoma moćnoj industriji banalizacije filma, komercijalnim filmovima, produkcijama B, C, D kategorije. Oni koji misle kreativno i odrastaju intelektualno i stvaralački u svetu filma, a to su pre svega mladi ljudi, dolaze iz čitavog sveta na Mećavnik i ’Kustendorf‘, upoznaju jedni druge i raduju se sebi sličnima“, istakao je ministar.

Prateći program 13. „Kustendorfa“

Retrospektiva 13. „Kustendorfa“ biće posvećena reditelju Puriši Đorđeviću, a tokom festivala biće predstavljeni i filmovi mladih reditelja: „A. S. (25)“ Milene Grujić, „Svi smo mi mornari“ Migele Anhele Moulete i „Od sutra počinjem da“ Ivana Markovića i Vua Linfenga.

U muzičkom programu festivala nastupiće ruski pop-folk-rok bend „Hejters“, „Džambo Aguševi orkestar“ iz Severne Makedonije, francusko-rumunsko-poljski sastav „Klik hir“, kao i „Lav hanters“ i „Dejan Petrović big bend“ iz Srbije.

Festival organizuje „Rasta internacional“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala