Kudrin: Putin je spasio rusku ekonomiju

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaAleksej Kudrin
Aleksej Kudrin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da još pre 10 godina formira rezervne fondove spasla je rusku ekonomiju, rekao je u intervjuu za Sputnjik nekadašnji ministar finansija i aktuelni predsednik ruske Finansijske komore Aleksej Kudrin.

Znate Putina veoma dugo. Molim Vas, recite nam kako se njegova ličnost tokom godina menjala? Možda od konzervativca, do demokrata, liberala...

— Putin je zadržao svoje stavove koje je imao dok je radio u Peterburgu. U početku smo zajedno radili, prvo kao šefovi odeljenja i komiteta. Mi smo praktično paralelno napredovali: on je bio na čelu Komiteta za spoljnoekonomske veze, a ja finansijskog Komiteta. Otprilike u isto vreme smo postali i zamenici gradonačelnika. Mnogo smo se družili, pomagali jedan drugom. Želim da kažem da su se njegovi pogledi malo promenili od tada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima. - Sputnik Srbija
Putin: Ruska ekonomija u celini pozitivna

Moram da kažem da se priroda vlasti kod nas, verovatno, menja, ali vidim da tu utiču, pre svega, okolnosti. Jer mnoge reforme nisu uvek uspešne, mnoge zamisli, uključujući demokratske institucije, ne funkcionišu... Žalim što malo pažnje posvećujemo razvoju demokratskih institucija. Jako bih želeo da toga bude više.

Rekli ste da se karakter vladavine promenio. Mislite da je on postao oprezniji, sa manje smelih inicijativa?

— Dok sam ja bio potpredsednik Vlade, posebno pre krize 2008. godine, više smo razmišljali o investicijama, o investicionoj klimi, nego danas. To je nekako otišlo u drugi plan. Iako se o tome mnogo priča, realno se ne poboljšava investiciona klima. To mi se ne dopada.

Državna duma upravo sada razmatra zakon „O podsticanju investicija“.

— To se ne može rešiti jednim zakonom. Ipak treba sprovoditi multivektorsku kompleksnu politiku.

Šta možete reći o ekonomskoj politici koju sprovodi Vladimir Putin?

— Želim samo da kažem da je on jedini, suprotno mnogim stavovima, podržao u svoje vreme formiranje Stabilizacionog fonda, zatim Rezervnog fonda, a onda i Fonda za nacionalno blagostanje, koji su odigrali odlučujuću ulogu u krizi od 2008. do 2009. godine. Umnogome to je i njegova zasluga, bez obzira na to što smo mi smislili to (formiranje fondova). Ipak, zahvaljujući samo njegovoj političkoj volji, to je bilo urađeno. To je odigralo odlučujuću ulogu u spasavanju ekonomije i socijalnih davanja. Nisu nam se smanjivale plate, čak su penzije porasle dva puta u periodu krize. To je vrlo važno.

Naravno, možda žalim što se ne posvećuje dovoljno pažnje privatizaciji i razvoju privatnog sektora, Ponavljam, nekad se govori o tome, ali se malo na tome radi. Danas procenjujem da nam nisu sudski i policijski organi uvek predvidljivi i, na žalost, mi ne možemo naći neki balans između zaštite zakona i ozbiljnog pritiska na biznis. Ta ravnoteža još uvek nije pronađena. To se mnogo bolje vidi nakon 2008. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala