Erdogan našao ruski „Vagner“ u Libiji

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriLibijska nacionalna armija
Libijska nacionalna armija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ankara je još uvek spremna da razmotri mogućnosti slanja vojnika u Libiju, ako to zatraži Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare u Tunisu. On je saopštio da se u Libiji nalazi najmanje 2.000 pripadnika ruske privatne vojne kompanije „Vagner“.

„Mi nikada nismo bili u nekoj državi bez poziva (vlasti te države). Ako stigne poziv, mi ćemo ga razmotriti“, rekao je Erdogan.

On je izašao sa tvrdnjom da se u Libiji nalazi „najmanje 2.000 pripadnika privatne vojne kompanije ’Vagner‘“. Prema rečima Erdogana — u Libiji ratuju i borci iz Sudana, čija brojnost iznosi više od 5.000 ljudi.

Ranije je pomoćnik državnog sekretara SAD za Bliski istok Dejvid Šenker izjavio da „vojna umešanost Rusije“ ugrožava stabilnost Libije i destabilizuje situaciju u severnoafričkoj zemlji uz pomoć „redovnih (jedinica) i vojnika (privatne vojne kompanije) ’Vagner‘“, koja navodno podržava Libijsku nacionalnu armiju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nazvao ovu izjavu dezinformacijom, naglasivši da ovo nije prvi puta da se Rusija optužuje za destabilizaciju situacije u Libiji uz pomoć privatnih vojnih kompanija.

Turska podržava Vladu nacionalnog sporazuma Fajez Saradža u Libiji i već je poslala vojne zalihe Vladi, uprkos embargu na oružje Ujedinjenih nacija, navodi se u izveštaju stručnjaka UN prošlog meseca.

Krajem novembra Erdogan i predsednik Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž, koji kontroliše samo deo zemlje, potpisali su memorandume o saradnji u vojnoj oblasti i o međusobnom razumevanju o pomorskim zonama. Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je prošle nedelje da se turski brodovi potapaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala