Spremne promene za Vojsku Srbije

Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin je u Narodnoj skupštini predstavio izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije. Predlog je da se poveća starosna granica za prijem u profesionalnu vojnu službu — za podoficire ona je 40 godina, a za oficire 45 godina.

Izmene zakona predviđaju ponovno vraćanje činova vodnika 1. klase i kapetana 1. klase, odnosno poručnika bojnog broda u rečnim jedinicama. Radi kvalitetnog vođenja kadra kroz službu u Vojsci Srbije donosi se dopuna kojom se definiše vreme provedeno u činu poručnika, kapetana i kapetana 1. klase, koje je neophodno za unapređenje u neposredni viši čin.

Proširuje se krug lica koja mogu biti primljena u profesionalnu vojnu službu ako poseduju odgovarajuću vojnu obuku sa oružjem i koji su stekli odgovarajuća znanja i veštine za obavljanje poslova profesionalnog vojnog lica.

Vojska Srbije, kao i svaka druga institucija u srbiji, mora da se učini što je moguće prijemčivijom za što veći broj ljudi.

Precizira se i proizvođenje u početni čin podoficira učenika Srednje stručne vojne škole i učenika mešovite vojne škole.

„Mi smo skoro ugasili, za vreme vlasti DOS-a, srednje vojno obrazovanje. Godine 2005. ukinute su srednje stručne vojne škole. Ostavili ste vazduhoplovstvo. Imate avione, radare, PVO, ali ste ukinuli školovanje za ljude koji će se o tim avionima, radarima i PVO-u brinuti. Ostaje nam da razmišljamo o tome zašto je to urađeno. Vraćeno je 2015. godine i sada, posle četiri godine, prvi put smo dobili 19 dečaka i devojčica koji su već raspoređeni po našim aerodromima i koji se brinu o našoj tehnici. Međutim, mi smo izgubili 10 godina školovanja tih dečaka i devojčica. Sada pokušavamo to da nadoknadimo. Predviđamo način kako da ta deca dođu do prvih podoficirskih činova i da u budućnosti organizujemo naše školovanje upravo za podoficire. Mi nemamo školu za podoficire. Na ovaj način deca će moći da izaberu svoju karijeru u Vojsci Srbije, da postanu podoficiri odmah nakon završetka školovanja, a u budućnosti planiramo da organizujemo podoficirsku školu“, rekao je ministar Vulin.

Novim zakonskim rešenjima predviđeno je da profesionalnom vojnom licu ne može prestati profesionalna vojna služba za vreme ratnog ili vanrednog stanja, osim u striktno određenim slučajevima.

„Ne može se desiti da profesionalno vojno lice, koje se ceo radni vek obučavalo i spremalo za zadatke u ratnom ili vanrednom stanju, nakon proglašenja tih stanja jednostavno podnese zahtev za prestanak vojne službe i napusti svoju vojsku. To više neće biti moguće“, naglasio je ministar Vulin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala