Sinod SPC podržao odbranu verskih prava u Crnoj Gori

© Tanjug / Dimitrije GolPatrijarh Irinej na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC
Patrijarh Irinej na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu četiri eparhije u Crnoj Gori da nastave odbranu svojih verskih prava u toj državi, a crnogorske poslanike su pozvali da ne glasaju za predloženi zakon o slobodi veroispovesti.

Podrška je upućena eparhijama crnogorsko-primorskoj, budimljansko-nikšićkoj, mileševskoj i zahumsko-hercegovačkoj, a povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori u vezi sa najavljenim usvajanjem Predloga zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnog položaja verskih zajednica.

U saopštenju je ponovljen stav Svetog arhijerejskog Sabora, iz maja ove godine, protiv predloženog zakona, kojim predstavnici vlasti u Crnoj Gori žele da od mitropolije i eparhija Srpske pravoslavne crkve nasilno oduzmu crkve i manastire i njihovu imovinu i čijim odredbama bi se ukinulo neotuđivo pravo svakog pojedinca na slobodu veroispovesti i savesti.

„Imajući u vidu kakve sve mogu biti posledice usvajanja jednog takvog zakona, apelujemo na poslanike u Skupštini Crne Gore da poslušaju glas jerarhije i vernih naše Svete crkve, koji je nedvosmisleno i jasno izražen na dva crkveno-narodna sabora, i ne glasaju za ovaj predlog“, poručuju iz Sinoda.

Sinod je podržao inicijativu mitropolita Amfilohija upućenu Zakonodavnom odboru i Skupštini Crne Gore da predloženi zakon bude povučen iz procedure, čime bi se stvorili uslovi da se pripremi novi, koji bi bio u skladu sa standardima savremenih demokratskih država i prihvatljiv za SPC.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala