Putin ruskoj vojsci: Pratite gde se postavljaju američke rakete po svetu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Sergej Šojgu
Vladimir Putin i Sergej Šojgu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potrebno je pratiti raspoređivanje američkih raketa srednjeg i kratkog dometa po svetu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na kolegijumu Ministarstva odbrane zemlje.

„Ove godine je faktički poništen Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, zbog čega treba pratiti moguće raspoređivanje američkih raketa takve klase u različitim regionima sveta, pre svega u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu. Među pitanjima od državnog i javnog značaja ključno mesto, nesumnjivo, zauzimaju zadaci osiguranja odbrane Rusije. Kako god da se situacija bude razvijala, mora da postoji nada, garantovana zaštita naše otadžbine od svih potencijalnih vojnih pretnji“, naglasio je predsednik.

On je dodao da Rusija unapređuje međunarodnu vojnu saradnju: tako je sa aerodroma u Južnoj Africi leteo Tu-160 iznad zapadnog dela Indijskog okeana, prvi put je izvedeno zajedničko patroliranje sa kineskim kolegama u vazdušnom prostiru iznad voda Istočnog kineskog i Japanskog mora.

Ruska nuklearna trijada modernizovana na 82 odsto

Ruski lider rekao je da osim Rusije niko na svetu nema hipersonično oružje.

„Danas imamo jedinstvenu situaciju u našoj novoj i novijoj istoriji: sustižu nas. Danas nijedna zemlja nema hipersonično oružje, a tim pre hipersonično oružje kontinentalnog dometa“, rekao je Putin.

„Udeo savremenog naoružanja u nuklearnoj trijadi dostigao je 82 odsto. Raketne strateške snage dobijaju hipersonične raketne komplekse strateškog dometa sa krstarećim blokom ’Avangard‘", rekao je Putin, govoreći na raširenom kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije

Radari AN/TPQ-36 i AN/TPQ-36  - Sputnik Srbija
Šojgu: 450 kilometara ruske teritorije pod „kišobranom“ američkog radara

On je naglasio da se tokom ove godine desilo mnogo kvalitetnih i sistemskih promena. Konstatovao je da su važni koraci bili napravljeni u modernizaciji sistema komunikacije, izviđanja i radiolokacione borbe, pre svega na račun instalacije najnovijih tehnologija u sferi sakupljanja, predaje i obrade podataka. Predsednik je podsetio da je pre godinu dana govorio o potrebi da se smanji vreme za donošenje odluka na svim nivoima Oružanih snaga.

„Postoje rezultati. Zahvaljujući primeni naprednih tehnologija, integrisanih rešenja i novih algoritama poboljšale su se karakteristike i povećale su se mogućnosti sistema za upravljanje Oružanim snagama“, naglasio je on, dodajući da se tehnika u svim rodovima vojske menja savremenim modelima.

Kako je naglasio ruski predsednik, roboti i dronovi nekoliko puta povećavaju mogućnosti vojnih jedinica.

Predsednik je dodao da vojska, koristeći vojnu tehniku tokom manevara i iznenadnih provera borbene gotovosti, vežba složene i nestandardne zadatke.

„Ukupna analiza stanja Oružanih snaga pokazuje njihovu visoku borbenu gotovost. Svi rodovi vojske mogu da realizuju postavljene zadatke, garantuju mir i bezbednost Rusije. I to je principijelno, isključivo važno, uzimajući u obzir međunarodnu situaciju i postojeće rizike“, zaključio je šef ruske države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala