Mitropolit Amfilohije: Nijesmo ovdje ni protiv koga

© Sputnik / Nebojša PopovićMitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije ispred crnogorskog parlamenta
Mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije i Metodije ispred crnogorskog parlamenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolit Amfilohije pozvao je poslanike Skupštine Crne Gore, koji danas razmatraju Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da ne donesu takav zakon, a mitropolit se posebno obratio poslanicima islamske vjeroispovijesti, da budu uz pravoslavnu braću.

Mitropolit je zajedno sa vladikama Joanikijem i Metodijem na današnjem protestu ispred zgrade Skupštine Crne Gore pozvao i opozicione i poslanike rimokatoličke i islamske vjeroispovijesti da ne učestvuju u raspravi o Predlogu zakona o vjeroispovijesti.

„Za krst časni i slobodu časnu, na tome je utemeljeno zakonodavstvo do naših vremena. Na ovo podsjećamo parlament: njihova je odgovornost veća ako zakone temelje na ovoj istini. Nijesmo ovdje ni protiv koga, nego da izrazimo poštovanje ovom domu“, kazao je mitropolit.

„U imenu Božjem je sud i pravda, a to piše i na transparentu koji nose monahinje. Naše sestre nose ovu poruku. One ugrađuju svoju mladost u obnovu svetinja i duša. Ova istina velika svjedoči i nama i ovom parlamentu da su zakoni samo oni koji se temelje na ovoj velikoj istini. Na ovoj istini je utemeljeno i zakonodavstvo Crne Gore“, poručio je Amfilohije.

„Ova istina svjedoči i nama i parlamentu našem da su zakoni samo oni koji se temelje na ovoj svetoj istini od proroka Mojsija do danas, dakle, na ovoj istini utemeljeno je i zakonodavstvo Crne Gore i drevne Zete“, kazao je mitropolit, dodavši da je ono osvjedočeno i vjekovnom borbom za krst časni i slobodu zlatnu.

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Mitropolit Amfilohije: Molim poslanike da ne izglasaju zakon

Na njima je, kako je kazao, on temeljio svoj zakonik iz 18. vijeka, započevši ga riječima: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“.

Želimo da podsjetimo ovaj parlament da je njihova odgovornost veća ako se njihove odluke ne temelje na ovoj istini, dodao je on i da svojim prisustvom podsjetimo da zakoni koji ako nisu saglasni sa zakonima Svetog Petra Cetinskog, Svetog Vasilija Ostroškoga i kralja Nikole Petrovića, ako nisu u saglasnosti sa zakonima savremenog svijeta i Evrope, onda nisu zakoni istinske Crne Gore, nego se mogu pretvoriti u bezakonje“, poručio je mitropolit.

Pozivamo naše poslanike da ne dozvole sebi da neko manipuliše njihovim odlukama.

I dodao „da ne dozvole taj stid i taj sram“.

„Opredjeljenje protiv crkve Božje je opredjeljenje protiv svih, bez obzira koje su vjere“, podvukao je vladika.
Mitropolit je naročito pozvao da se ne dozvoli da se progone oni koji svoju mladost i svoj život žrtvuju obnavljajući ove svetinje i podvukao da to može samo neko ko je izgubio razum i ko radi vlasti ugrožava Crnu Goru.
„Neka Bog blagoslovi sve poslanike Narodne skupštine. Nadamo se da će čuti glas Svetovasilijevskog sabora i sveštenstva i monaštva“, kazao je.
„Da ispoštuju glas naroda crnogorskog pravoslavnog i srpskog i da donesu svoje odluke onako kako je posvjedočio Sveti Petar Cetinjski, da je u imenu Božjem sud i pravda“, poručio je Amfilohije, nakon čega je pozvao sveštenstvo i monaštvo da se vrate u crkvu Hristovog Vaskrsenja da odsluže Svetu liturgiju.
„Blagoslov Božji na svima vama i Podgorice prestonog grada i narodu Crne Gore“, zaključio je mitropolit.

Sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem protestovali su danas ispred Skupštine Crne Gore pred početak sjednice Zakonodavnog odbora, na čijem je dnevnom redu vladin Predlog zakona o vjeroispovijesti. Nakon toga su se uputili ka Hramu Hristovog vaskrsenja, gdje će biti potpisana Deklaracija jedinstva i održana Sveta liturgija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala