Zakonodavni odbor: Predlog zakona o slobodi veroispovesti — ustavan

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je danas glasovima većine vladin Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

Da je taj predlog zakona u skladu sa Ustavom, glasalo je sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva iz opozicije bila protiv.

Potpredsednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sednici Odbora poručio je da je namera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom u građanskoj Crnoj Gori garantuje jednaka prava za sve.

„Predlaganjem zakona o slobodi veroispovesti Vlada ispunjava svoju ustavnu i programsku obavezu da obezbedi jednaka prava i slobode svih verskih zajednica i vernika u Crnoj Gori, ali i onih crnogorskih građana koji nisu vernici“, poručio je Pažin u uvodnom izlaganju na sednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore.

Pažin je kazao da se u Crnoj Gori, kao i svuda gde ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu.

„Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom“, naglasio je potpredsednik Vlade.

Ocenio je da bi bio neustavan svaki onaj zakon koji bi bilo kojoj verskoj zajednici omogućio da uživa prava koja niko drugi u Crnoj Gori nema, prenosi RTCG.

Na pitanje iz DF-a može li SPC da vrši službu u crkvama, Pažin je odgovorio da ovaj zakon to pitanje ne uređuje.

„Vlada nema druge namere do ispunjenja svoje ustavne obaveze da ovim zakonom u građanskoj Crnoj Gori garantuje svima jednaka prava i jednako važenje zakona za sve verske zajednice, za vernike svih veroispovesti, ali i za one građane koji nisu vernici“, podvukao je potpredsednik Pažin.

Potpredsednik je ocenio da će svako ko je pročitao Predlog zakona videti da u njemu ne postoji nijedna odredba koja bilo koju versku zajednicu stavlja u podređen položaj, već sve odredbe zakona jednako važe za sve.

„Takođe, ovaj Predlog zakona ne propisuje ad hok pravna pravila koja posebno važe za verske zajednice, već na ravnopravan način uvodi u naš pravni poredak sve verske zajednice. Tako se već utvrđena pravna pravila, koja važe za druga pravna lica, odnose na registraciju i evidenciju verskih zajednica koje žele da im država prizna svojstvo pravnog lica“, naglasio je Pažin.

Opozicija: Povući zakon iz procedure

Poslanik DF-a Milun Zogović zatražio je da se Predlog zakona povuče iz procedure.

„Crnoj Gori jeste potreban zakon, ali zakon u atmosferi dijaloga i uvažavanja“, naveo je Zogović i dodao da će 41 glas u Skupštini glasati drugačije od želje 100.000 ljudi u Crnoj Gori.

„Caru carevu, Bogu Božji — ni to ne poštujete, a zapamtite, ima neko iznad svih nas“, poručila je poslanica DF-a Marina Jocić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kaže da će podržati Predlog zakona jer veruje da je u skladu sa zakonodavnim sistemom Crne Gore.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala