Testovi „Runeta“ pokazali: Ruski internet spreman za upotrebu

Pratite nas
Prvi ruski testovi obezbeđenja stabilnog rada „Runeta“ (ruski internet), koji su održani u ponedeljak, pokazali su da su vlasti i operateri spremni da efikasno reaguju na pretnje, izjavio je zamenik ministra komunikacija Rusije Aleksej Sokolov.
„Rezultati vežbi pokazali su nam da su, generalno, i vlast i operateri spremni da efikasno reaguju na nastale rizike i pretnje, obezbede stabilno funkcionisanje i internet-mreže i jedinstvene telekomunikacione mreže“, rekao je Sokolov.

On je istakao da je tokom vežbi istraženo i razrađeno nekoliko scenarija. Prvi od njih je u vezi sa proverom integriteta i sa bezbednošću stabilnosti funkcionisanja interneta na teritoriji Rusije, uključujući i u slučaju spoljnih negativnih uticaja.

Drugi blok je osiguravanje bezbednosti mobilnih pretplatnika, uključujući zaštitu ličnih podataka, mogućnost presretanja njihovog saobraćaja i SMS-ova, kao i otkrivanje podataka o njihovoj lokaciji.

Osim toga, on je naglasio da su istraženi rizici i ranjivosti „pametnih uređaja“ ili takozvanih „internet stvari“, realizovanih korišćenjem različitih tehnologija, proučavana su pitanja izgradnje i korišćenja mreža za snabdevanje električnom energijom. Takođe su planirane vežbe koje će odbijati moguće rizike u transportnoj i u mreži industrijskog kompleksa.

Učesnik Ruskog internet foruma - Sputnik Srbija
Kremlj: Trgovinski ratovi u svetu — pretnja „runetu“

Istovremeno je zajedno sa Ministarstvom za vanredne situacije procenjen nivo međuresorne koordinacije i radova na popravci i obnovi komunikacionih mreža kao posledica vanrednih situacija i prirodnih katastrofa. Sokolov kaže da su scenariji za to razrađivani nekoliko dana, a danas je odrađena konačna faza.

„Naš cilj je bio da obezbedimo neprekidan rad interneta u Rusiji pod bilo kojim okolnostima“, zaključio je Sokolov.

Vežbe za obezbeđivanje stabilnog rada „Runeta“, „internet stvari“ i javne komunikacije održane su u ponedeljak, a sproveli su ih Ministarstvo za telekomunikacije i veze sa drugim organima i telekom operaterima. Jedna od epizoda vežbi održana je u IT kompaniji „Rostelekom-Solar“, gde je proučavana sajber-bezbednost elektroenergetskih postrojenja.

Zakon o ruskom internetu

Zakon o održivom „Runetu“ potpisao je predsednik Vladimir Putin još početkom maja, a tim dokumentom predviđeno je stvaranje Centra za praćenje i upravljanje komunikacionom mrežom za javnu upotrebu, koji će obezbeđivati dostupnost telekomunikacionim uslugama u Ruskoj Federaciji u svim „vanrednim“ situacijama i koordinisati napore operatora u takvim situacijama.

Shodno tom zakonu, informacije državnih organa i državnih preduzeća na internetu će biti dodatno zaštićene enkripcijom, a telekomunikacioni operateri će biti oslobođeni obaveze da ograničavaju pristup sajtovima sa zabranjenim podacima, ako uspostave tehnička sredstva za suprotstavljanje pretnjama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala