Sveštenici i monasi SPC sutra ispred Skupštine Crne Gore

Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je da će se u utorak ispred Skupštine Crne Gore okupiti sveštenici i monasi predvođeni mitropolitom Amfilohijem i vladikom Joanikijem, kada će ponovo pročitati Svetovasilijevsku poruku sa sabora održanog tokom vikenda u Nikšiću.

Okupljanje sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke zakazano je u devet časova ujutro pred zasedanje Zakonodavnog odbora Skupštine.

Nakon toga, u 10 časova biće održana i Sveta liturgija u Hramu Hristovog vaskrsenja. Slogan za ovo sabranje Srpske pravoslavne crkve biće riječi Svetog Petra Cetinjskog: „U imenu Božijem je sud i pravda“.

Na raspravi u Skupštini i predstavnici tzv. „crnogorske crkve“

Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore podržao je u ponedeljak sporni predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i o pravnom položaju vjerskih zajednica. Na raspravu su bila pozvana dva predstavnika NVO „crnogorske pravoslavne crkve“ i samo jedan iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Prije glasanja salu su napustili predstavnici opozicije, koji su zbog prisustva „arhimandrita“ takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“ Borisa Bojovića na stolu ispred sebe držali bijeli luk. Zakon bi uskoro trebalo da se nađe na plenumu crnogorske Skupštine, nakon čega se očekuje da bude izglasan od strane vladajuće većine.

© Sputnik / Nebojša PopovićPredstavnik Mitropolije, sveštenik Gojko Perović, obraća se prisutnima na sednici
Sveštenici i monasi SPC sutra ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Predstavnik Mitropolije, sveštenik Gojko Perović, obraća se prisutnima na sednici

Na Odboru za ljudska i manjinska prava se vodila višečasovna rasprava. Iz jevrejske zajednice su poručili da im je nezgodno da govore o spornim članovima ovog zakona, jer jevrejska zajednica u prošlosti nije imala imovinu u Crnoj Gori, dok je predstavnik Kotorske biskupije Robert Tonsati kazao da bi bilo korisnije konstruktivno pristupiti većem stepenu dijaloga pri donošenju ovakvog zakona.

„Možda bi bilo dobro da se, zbog širine zakona, član zakona o imovini upodobi u poseban zakon“, poručio je predstavnik Rimokatoličke crkve.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Crne Gore Zoran Pažin poručio je da pravni poredak mora otvoriti pitanje pravne valjanosti kada je riječ o načinu na koji je uknjižena imovina Srpske pravoslavne crkve 90-tih godina u katastar.

On je kazao da nema loše namjere prema Crkvi, već da je u pitanju potreba za većom pravnom sigurnošću, ali da u zakonu ima specifičnosti „zbog istorijskih okolnosti 1918. godine“.

„Nismo u džungli“

Predstavnik Mitropolije sveštenik Gojko Perović kazao je da je ministar Pažin vješto zaobišao nekoliko ključnih istina kada je u pitanju tvrdnja da je povodom zakona o vjeri bilo dijaloga sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Kada smo predložili da se razgovara o ključnim tačkama zakona, vi ste se proglasili nekompetentnim da o tome pričate, a ovu temu ste proglasili za političko pitanje“, poručio je Perović Pažinu, dodajući da Crkva jeste za zakon, ali da je ovaj predlog zakona loš.

„Pošto nismo u džungli, već u pravnoj državi, nema šta da tumačimo da li su neki hramovi naši ili nisu. Vođeno je više sporova i Mitropolija je sve dobila. Nije dobar momenat da usvajamo ovaj zakon“, kazao je Perović.

© Sputnik / Nebojša PopovićSednica Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore razmatra Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica.
Sveštenici i monasi SPC sutra ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Sednica Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore razmatra Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović kazao je da je DPS partija koja je u svom programu upisala da formira svoju autokefalnu crkvu.

„Nikako ovaj zakon ne možemo razdvajati od programskih načela vladajuće koalicije“, kazao je Đukanović, zapitavši zbog čega se Srpskoj pravoslavnoj crkvi onemogućava ono što se omogućava Islamskoj zajednici i Rimokatoličkoj crkvi.

„Frapantno je da pripadnik islamske zajednice želi formiranje autokefalne ’crnogorske crkve‘. Pravoslavaca u crnoj Gori ima 72 odsto, i svi podržavaju Srpsku pravoslavnu crkvu. Ovo nije konsenzus nego teror. Povucite zakon i daćete šansu miru, jer ovo Crnu Goru vodi u građanske sukobe“, upozorio je Đukanović.

Na to mu je ministar policije Sead Numanović odgovorio da je DPS istakao kao cilj — građansku Crnu Goru.

„Srednjevjekovni karakter“ zakona

Budo Aleksić iz DF-a kazao je da je ovo „Zakon protiv pravoslavlja u Crnoj Gori“, kao i da je jasan njegov „srednjovjekovni karakter“. Kako je dodao, u pitanju je „par ekselans“ diskriminatorski zakon kojim vlast želi da prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve.

„Dva su cilja ovog zakona: pljačka crkvene imovine i utvrđivanje crnogorskog identiteta. Ovaj tekst zakona je samo platforma Mila Đukanovića za izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori“, poručio je Aleksić.

Žana Filipović, poslanica DPS, odgovorila je da je „dobro poznato da u Crnoj Gori postoji i (takozvana) CPC“.

„Postavila bih pitanje — da li je izraz da 75 odsto građana pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi tačan. Namjerno zaobilazite činjenicu da je (takozvana) CPC bila autokefalna“, kazala je Filipovićeva, na šta joj je Aleksić odgovrio da kada neko za sebe kaže da je pravoslavac, onda se misli na kanonsku crkvu, te da je jasan stav i vaseljenskog patrijarha o tome ko ovdje predstavlja pravoslavlje.

© Sputnik / Nebojša PopovićPosla nici DPS-a na sednici Odbora
Sveštenici i monasi SPC sutra ispred Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Posla nici DPS-a na sednici Odbora

Dragutin Papović iz DPS-a uzvratio je da kada kažete da je neko pseudoreligijska organizacija onda to predstavlja „govor mržnje“, na šta mu je Aleksić ogovorio da ako on širi govor mržnje, onda to čine i patrijarh vaseljenski i moskovski, koji takozvanu CPC takođe smatraju za pseudoreligijsku organizaciju.

U diskusiju se uključio i predstavnik NVO takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“, „arhimandrit“ Boris Bojović, koji je kazao da je on predstavnik one crkve koja je ukinuta 1918. godine snagom bajoneta.

„Tada je poražena Crna Gora, detronizovan kralj Nikola i ukinuta (takozvana) CPC. Mi, za razliku od vas, priznajemo državu Crnu Goru i crnogorski narod. Odričete mi pravo da saslužujem sa predstavnicima carigradske crkve i ukrajinske, koje vi ne priznajete. Imam pravo da ispovijedam vjeru u hramovima koje su pravili naši zajednički preci“, kazao je Bojović.

Nije Crna Gora Sjeverna Koreja

Slaven Radunović iz DF-a podsjetio je da je prije dva dana u Nikšiću pročitano pismo ruskog Sinoda, sa Svete Gore i od pape.

„Poenta je u tome da kontinuitet ima Mitropolija crnogorsko-primorska. Ljudi koji se sada predstavljaju kao (takozvana) CPC hoće da crpe kontinuitet pravoslavne crkve u Crnoj Gori. To je smijurija“, rekao je Radunović.

„Fundus ovog zakona je da on ima loše namjere. Ovo nije Sjeverna Koreja, kao pričate o napretku, a želite da partija uređuje “, kazao je Radunović i dodao da je jasno iz nastupa čovjeka koji je u uniformi sveštenika (takozvane CPC) da oni očekuju da zauzmu određene hramove.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović poručila je na kraju da ona nema dilemu da će svi poslanici njene partije glasati za ovaj zakon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala