Švajcarci otkrivaju: SAD u bivšoj Jugoslaviji koristile snage od kojih je nastala Al Kaida

Pratite nas
Švajcarska obaveštajna federalna služba objavila je dokument u kom navodi da su Sjedinjene Američke Države u ratu u bivšoj Jugoslaviji koristile iste one paravojne snage uz pomoć kojih su prethodno ratovale protiv Sovjetskog Saveza u Avganistanu, pišu „Večernje novosti“.

Te snage će kasnije poneti ime islamističke terorističke mreže Al Kaide, a na istim temeljima su se kasnije razvile i ostale terorističke organizacije militantnih muslimana, kao što je tzv. Islamska država, navodi se u dokumentima švajcarske službe, za koje beogradski dnevnik kaže da su upravo dospeli na svetlo dana.

U dokumentima se navodi da su politička i medijska propaganda, koje su služile kao okvir za rasparčavanje bivše Jugoslavije, u međuvremenu dobro istražene.

Ono što situaciju razlikuje od, recimo, rata u Iraku, jeste činjenica da brojni mediji i komentatori do danas nastoje da odbrane tadašnje zvanične verzije o okolnostima pod kojima se odvijao rat u bivšoj Jugoslaviji.

U dokumentima se, između ostalog, podseća i na slučaj masakra na sarajevskoj pijaci „Markale“, za koji su prvobitno bile optužene snage bosanskih Srba, dok su kasnije u tom, kao i u nekim narednim slučajevima, oficiri misije UN u Bosni zaključili da su zločin najverovatnije sprovele bosanske vojne snage prema sopstvenom stanovništvu.

Švajcarci, kako prenose „Novosti“, ukazuju na to da se u ratnoj strategiji ovaj zahvat naziva „napadom pod lažnom zastavom“.

U dokumentima se navodi spisak propagandnih primera kojima su mediji stvarali okvir za rat u Jugoslaviji i kojima su duboko uticali na javno mnjenje o suštini i karakteru tog sukoba.

Pod takvim primerima se pominju „srpski logor smrti Trnopolje“, „Markale“, kao i Srebrenica, za koju se navodi da je „najtužniji vrhunac rata u Bosni“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala