Rusija: Američke sankcije neće zaustaviti „Severni tok 2“

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaVladimir Čižov
Vladimir Čižov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ mogle bi da uspore njegovu izgradnju, ali ne i da obustave projekat, rekao je stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

„Do čega će to dovesti? Verovatno do odlaganja, ali neće obustaviti projekat. Ovde se radi o pokušajima da se nekako oteža realizacija projekta“, istakao je Čižov.

Prema njegovim rečima, oni koji su želeli da spreče izgradnju gasovoda, kasno su se toga dosetili.

„Bilo kako bilo, nije bilo vremena za izradu posebnog nacrta zakona u Kongresu SAD. Štaviše, i da su uspeli da ga sastave, šanse za njegovo usvajanje bile bi male. Zbog toga su se lukavo dosetili i uključili ga u vojni budžet, jer su računali da niko neće osporiti budžet za odbranu zbog jednog paragrafa“, objašnjava Čižov.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je odbrambeni budžet za 2020. godinu, u koji su uključena i sredstva za „suprotstavljanje Rusiji“, sankcije protiv „Severnog toka 2“ i vojna pomoć Ukrajini. Dokument podrazumeva i produžavanje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju — u interesu SAD.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Izgradnji gasovoda protivila se Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne planove o izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu. Osim njih i Letonija, Litvanija i Poljska smatraju da je ovo politički projekat. Međutim, Nemačka je ta koja svesrdno podržava ovaj projekat.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala