Mogu li Srbi izabrati predsednika Hrvatske

© REUTERS / ANTONIO BRONICČlanovi HDZ-a razvili hrvatsku zastavu u hali Cibona u Zagrebu.
Članovi HDZ-a razvili hrvatsku zastavu u hali Cibona u Zagrebu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović vodiće bitku za svaki glas. Pobednika bi mogli rešiti Srbi ili desnica.

Relativna pobeda Zorana Milanovića u prvom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj pomalo je neočekivana, jer su ankete pokazivale da će on biti drugi, iza Kolinde Grabar-Kitarović.

Položaj Srba bi se mogao poboljšati ukoliko pobedi Zoran Milanović“, kaže za Sputnjik Robert Bajruši, kolumnista zagrebačkog „Jutarnjeg lista“.

Milanović je osvojio 29,57 odsto glasova, Kolinda Grabar-Kitarović 26,64 odsto, a Miroslav Škoro 24,42 odsto. Zoran Milanović vodi u tri najveća grada — Zagrebu, Splitu i Rijeci. Najviše glasova u Osijeku osvojio je Miroslav Škoro.

Politički analitičari u Hrvatskoj ukazuju da će rezultat drugog kruga zavisiti od glasača Miroslava Škora, a lokalni mediji ocenjuju da će onaj ko „dobije“ Zagreb biti i novi predsednik Hrvatske.

Srbi imaju favorita za predsednika Hrvatske

Bajruši smatra da će se u drugom krugu predsedničkih izbora voditi borba za svaki glas i dodaje da „sasvim sigurno Kolinda neće dobiti glasove Srba koji izlaze na izbore“.

Iako neki hrvatski analitičari smatraju da bi Milanović mogao dobiti veliki broj glasova Srba, Bajruši kaže da Srbi u Hrvatskoj nisu homogena skupina i dodaje da ih svega deset do 15 odsto glasa za Pupovca.

„Veliko je pitanje u kojoj meri će glasovi Srba uticati na rezultate drugog kruga, ali nekoliko desetina hiljada Srba koji inače glasaju za SDSS, vrlo verovatno će glasati za Milanovića“, kaže sagovornik Sputnjika i dodaje da je Milanović mnogo korektniji kada je reč o položaju srpske zajednice u Hrvatskoj.

„Milanović i njegova Vlada su 2011. i 2012. godine pokrenuli inicijativu da se u Vukovaru omogući dvojezičnost, odnosno ploče na dva pisma, na šta su desnica i HDZ žestoko reagovali, i, kao što znate, to nije sprovedeno. A to je ekipa na koju Kolinda Grabar-Kitarović računa. Uostalom, jedan od njenih glavnih saveznika je i Ivan Penava, HDZ-ov gradonačelnik Vukovara koji se žestoko protivi uvođenju dvojezičnosti u svom gradu“, kaže Bajruši.

Kolinda u prednosti, ali…

Bajruši dodaje da je pitanje da li će Milanović uspeti da pobedi i u drugom krugu, jer su Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro „jedno drugom uzimali glasove kao kandidati desnice koji dele isto ili slično biračko telo“.

​„Kitarevićevoj i HDZ-u sada preostaje pokušaj da nagovore veći deo Škorinih birača da glasaju za nju, što će neki i učiniti, možda polovina njih“, smatra naš sagovornik.

„Sa druge strane, ovaj levo-liberalni deo birača koji naginju Zoranu Milanoviću je relativno mali. Ukupno su dobili nekih 35 odsto glasova, za razliku od desnice koja je dobila više od 50 odsto u prvom krugu. Dakle, pitanje je koliko će Milanović uspeti da pridobije neke neodlučne birače i, ako uspe, tada će njegove šanse biti nešto veće, ali za sada je Kolinda u prednosti. Međutim, ništa nije izgubljeno“, smatra Bajruši.

„Sudnji dan“ za Plenkovića

On smatra da je malo verovatno da će posle izbora doći do zaokreta u spoljnoj politici, pošto predsednik Hrvatske „skoro da nema nikakva ovlašćenja“, zbog čega se vode ozbiljne rasprave o mogućnosti da se predsednik bira u Hrvatskom saboru.

„Zato će doći do većih promena u unutrašnjoj politici“, dodaje naš sagovornik.

„Ako Milanović pobedi, tada će protivnici Andreja Plenkovića unutar HDZ-a, koji smatraju da je on previše na centru, doći na svoje i vrlo je verovatno da će početi da ga ruše. Ako pobedi Kolinda Grabar-Kitarović, Plenković će doći do daha i vrlo verovatno izgurati do proleća ili verovatnije do jeseni, kada bi trebalo da se održe parlamentarni izbori“, zaključio je Bajruši.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala