Lavrov nakon sankcija „Severnom toku 2“: Više niko ne treba da sumnja u nepouzdanost Amerike

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke sankcije koje su uvedene „Severnom toku 2“ pokazuju da više nijedna država ne treba da sumnja u nepouzdanost SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Budući da bliske saveznike kažnjavaju jer rešavaju svoje ekonomske probleme, zadatke svoje ekonomske bezbednosti, mislim da nijedna država u svetu sada ne treba da sumnja da će ih SAD, ako im nešto obećaju, napustiti u bilo kojem trenutku. Amerikanci su još jednom pokazali da se njihova diplomatija svodi, pre svega, na zastrašivanje različitim metodama — sankcijama, ultimatumima, pretnjama“, rekao je Lavrov govoreći u gornjem domu ruskog parlamentra.

Švedski brod za postavljanje cevi i plovila za podršku tokom polaganja cevi gasovoda „Severni tok 2“ - Sputnik Srbija
„Severni tok 2“ obustavljen: Švajcarska kompanija povukla sve brodova iz Baltičkog mora

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su američke sankcije ruskom gasovodu nedopustive i da se nada da to neće biti prepreka za završetak projekta. On smatra da je još uvek rano govoriti o odgovoru na američke sankcije, dok je Lavrov, sa svoje strane, izjavio da ova odluka Vašingtona neće ostati bez reakcije.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je 21. decembra da su na snagu stupile sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i „Turski tok“. SAD su zatražile od kompanija koje grade cevovode da pod hitno prekinu taj posao. Kompanija „Olsiz“, koja se bavi postavljanjem gasovoda, već je obustavila rad.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, ukupnog kapaciteta pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod treba da bude izgrađen pored „Severnog toka“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala