Haftarova vojska nakon pretresa oslobodila turski brod

© AFP 2023 / TAL COHEN /Turski brod
Turski brod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Libijska nacionalna armija, na čelu sa maršalom Halifom Haftarom, oslobodila je nakon pretresa civilni brod na kom su se nalazili državljani Turske, a koji je zaplenjen krajem prošle sedmice, javlja televizija „Skaj njuz arabija“.

Navodi se da prilikom pretresa broda, koji je „plovio u jednu od susednih država sa dozvoljenim teretom“, nije pronađeno oružje.

Ranije je brod libijske Ratne mornarice zaplenio turski brod u teritorijalnim vodama Libije i ispratio ga u luku „Ras el Halal“ radi inspekcije.

Zaplena je usledila nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio spremnost da pruži vojnu pomoć Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

Juče je turski Parlament odobrio ranije potpisani sporazum sa Vladom nacionalnog jedinstva o saradnji u sferi odbrane i bezbednosti.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar naredio je prošle nedelje da se turski brodovi potapaju.

U aprilu je samoproglašena Libijska nacionalna armija pod komandom Halife Haftara pokrenula ofanzivu na Tripoli.

Posle svrgavanja i ubistva libijskog lidera Muamera el Gadafija 2011. godine, Libija je praktično prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. U zemlji je sada dvovlašće. Na istoku zaseda Parlament, koji je izabrao narod, a na zapadu, u prestonici Tripoliju, upravlja Vlada nacionalne sloge, formirana uz podršku Evropske unije i UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala