Dogovorena razmena zarobljenika između Donbasa i Kijeva

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPeredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR
Peredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kontakt-grupa za Donbas dogovorila je uslove za oslobađanje i razmenu zarobljenika do kraja godine, izjavio je predstavnik Rusije u minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov.

Ministarstvo spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike potvrdilo da je tokom pregovora uspela da se dogovori razmena zarobljenika prema formuli „svi za sve“, kao i „da se usaglasi dokument koji potvrđuje obaveze strana u ovom procesu“.

Ministarstvo je dodalo da je Kijev potvrdio da će ljudi koji se budu vratili u Donbas u okviru razmene zarobljenika biti oslobođeni od krivičnog gonjenja.

U ponedeljak je kontakt-grupa za Donbas u formatu video-konferencije razgovarala o razmeni zarobljenika. Na poslednjem sastanku kontakt-grupe ove godine Minsk, Donbas i Kijev nisu uspeli da se dogovore o razmeni zarobljenika.

Rat u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Lideri normandijske četvorke na samitu u Jelisejskoj palati - Sputnik Srbija
Prekid vatre, razmena zarobljenika, nastavak pregovora — rezultat sastanka Putin-Zelenski /video/

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala