Borba za Zagreb, rezultat drugog kruga zavisi od glasača Škore

© AP Photo / Darko BandicZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su najviše glasova osvojili Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović, politički analitičari ukazuju da će rezultat drugog kruga zavisiti od glasača Miroslava Škore. Mediji prenose da će onaj ko „dobije“ Zagreb biti i novi predsednik Hrvatske.

Milanović je na jučerašnjim izborima osvojio 29,57 odsto glasova, Grabar Kitarovićeva 26,64, a Škoro 24,42. Zoran Milanović vodi u tri najveća grada — Zagrebu, Splitu i Rijeci. Najviše glasova u Osijeku osvojio je Miroslav Škoro.

Hrvatski mediji i analitičari procenili su da će onaj ko „dobije“ Zagreb biti i novi predsednik Hrvatske. Milanović je u Zagrebu osvojio 33,33 odsto glasova, sledi Miroslav Škoro s 23,37, a treća je Kolinda Grabar Kitarović sa 20,14 odsto glasova.

Analizirajući rezultate izbora Žarko Puhovski kaže da su oni pokazali snagu dve tradicionalno najjače stranke u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a.

„Izbori su pokazali da se radi o sučeljavanju stranaka. SDP je iznad svih očekivanja uspeo da postigne dobre rezultate svog kandidata u prvom krugu, iznad onoga što su pokazivale predizborne ankete“, kazao je Puhovski, predviđajući pobedu Grabar Kitarovićeve u drugom krugu.

Smatra da je HDZ-ova stranačka mašinerija nalošiju kandidatkinju uspela da progura u drugi krug izbora.

Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Predsednički izbori u Hrvatskoj: Milanović i Kolinda idu u drugi krug

Puhovski je za portal Indeks rekao da smatra da je ovaj rezultat „veliki uspeh HDZ-a“, jer je Kolinda bila „katastrofalna kandidatkinja“.

On je prokomentarisao i sinoćnji govor Grabar Kitarovićeve, nazivajući ga „žalosnim i lošim“ i govorom osobe koja „nema kontrolu nad realnošću“.

Puhovski pri tom ukazuje na paradokse — da Grabar Kitarovićeva govori o budućnosti, a spominje Vukovar, govori o demokratiji, a poziva se na zajedništvo.

„Bilo bi dobro da nestane na dva-tri dana, da se pribere, pa da se u manje lošoj formi pojavi u završnici kampanje“, zaključio je on.

„Milanović je formalno pobednik prvog kruga izbora, ali njegov rezultat nije ni izbliza takav da bi mu davao bilo kakve izglede u drugom krugu“, rekao je za Hinu Davor Đenero.

Glasovi desnice na ovim izborima bili su podeljeni između Škore, koji je više glasova birača osvojio u Slavoniji, i Grabar Kitarovićeva, koja je više birača osvojila u Dalmaciji, složili su se politički analitičari.

Činjenicu da je Grabar-Kitarović dobila najviše glasova u Dalmaciji, analitičar Dragan Bagić objašnjava time da je taj deo Hrvatske tradicionalno vrlo lojalan HDZ-u bez obzira na to što se događalo i koja je struja vladala HDZ-om.

„Slavonija je nešto manje lojalna i u više su navrata birači desnog spektra tražili neku alternativu HDZ-u. Slavonija je u tom smislu dinamičnija i politički pluralnija od Dalmacije“, kazao je Bagić, koji prognozira pobedu Milanovića.

O tome kome će u drugom krugu otići glasovi Škore, analitičari Đenero i Puhovski složili su se da će se većina njih preliti kandidatkinji HDZ-a, što će joj na kraju donjeti pobedu.

„Škorini glasovi, u omjeru dva prema jedan, ići će Grabar Kitarovićevoj, dok će jedna trećina birača odustati od izlaska na izbore, što će biti dovoljno da ona, kako se sada čini, pobijedi u drugom krugu“, ustvrdio je Puhovski.

Politički analitičar Tihomir Cipek izjavio je da je Hrvatska otišla u desno i da se to pokazalo i na nedeljnim predsedničkim izborima.

„Ti trendovi su pristuni svuda u Evropi, pa sad i u Hrvatskoj“, rekao je Cipek za Novu TV, komentarišući rezultate predsedničkih izbora u Hrvatskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala