Turska povećava vojnu podršku Libiji

© AP Photo / Lai Seng SinPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će, ukoliko bude potrebno, povećati svoju vojnu podršku međunarodno priznatoj Vladi Libije, pomoću kopnenih, vazdušnih i morskih snaga, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nakon što su dve strane prošlog meseca potpisale sporazum o vojnoj saradnji.
„Ako nemamo šta da radimo u Libiji, šta je onda tamo tražio (prvi predsednik Turske Mustafa Kemal) Ataturk? Znači — to je mesto koje bi trebalo da nas brine. Spremni smo da ojačamo svoju vojnu podršku Libiji i procenimo svaki zahtev Libije, korišćenjem vazduha, kopna i mora“, rekao je Erdogan na ceremoniji puštanja u vodu turske podmornice „Piri Reis“.

On je odbio mogućnost da Turska učini ustupke u vezi sa dogovorom sa Libijom.

Turska podržava Vladu nacionalnog sporazuma Fajez Saradža u Libiji i već je poslala vojne zalihe Vladi, uprkos embargu na oružje Ujedinjenih nacija, navodi se u izveštaju stručnjaka UN prošlog meseca.

Krajem novembra Erdogan i predsednik Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž, koji kontroliše samo deo zemlje, potpisali su memorandume o saradnji u vojnoj oblasti i međusobnom razumevanju o pomorskim zonama.

Turski brod u Mediteranu - Sputnik Srbija
Haftarova vojska zaplenila turski brod

Grčka smatra da Turska pokušava da prisvoji značajan deo grčke ekskluzivne ekonomske zone, uprkos činjenici da se Atina i Ankara nisu dogovorile oko granica ekonomske zone. Dok Grčka tvrdi da sporazum krši međunarodno pravo, Turska odbacuje te optužbe, uz obrazloženje da ima za cilj da štiti svoja prava na istoku Sredozemlja.

Turska je takođe rekla da bi mogla da rasporedi trupe u Libiju ako Vlada nacionalnog sporazuma podnese takav zahtev. Vlada nacionalnog sporazuma se mesecima bori protiv ofanzive snaga Halife Haftara na istoku zemlje. Haftarove snage dobile su podršku od Rusije, Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala