Predsednički izbori u Hrvatskoj: Milanović i Kolinda idu u drugi krug

© AP Photo / Darko VojinovicZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović po svemu sudeći biće učesnici drugog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj koji će se održati početkom januara.

Kandidat SDP Zoran Milanović vodi sa 29,60 odsto glasova, dok je na drugom mestu aktuelna predsednica i kandidat HDZ Kolinda Grabar-Kitarović sa 26,77 odsto, pokazali su preliminarni rezultati koje je objavila Državna izborna komisija. Na trećem mestu je Miroslav Škoro sa 24,37 odsto glasova.

​Predsednik bi bio izabran u prvo krugu da je osvojio većinu glasova svih birača koji su izašli na izbore. Pošto se to nije dogodilo, dvoje kandidata sa najvećim brojem glasova ide u drugi krug, koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju — 5. januara 2020. godine.

Današnje predsedničke izbore, sedme od kada je Hrvatska stekla samostalnost, prati rekordnih 24.270 posmatrača. Osim u Hrvatskoj, glasalo se u još 47 država, a zbog vremenske razlike dijaspora je u nekima od njih počela da glasa sinoć.

U HDZ uvereni da će Kitarovićeva dobiti glasove Škorinih birača

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici uvereni su da će kandidatkinji njihove partije Kolindi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsedničkih izbora svoj glas dati većina onih koji su danas u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru.

Zamenik predsednika HDZ Milijan Brkić izjavio je da su rezultati očekivani i da je više puta rekao da će Kolinda Grabar-Kitarović pobediti u drugom krugu i "nastaviti niz pet plus pet tj. odraditi 10 godina mandata".

© AP Photo / Darko BandicKolinda Grabar-Kitarović snimljena na glasačkom mestu.
Predsednički izbori u Hrvatskoj: Milanović i Kolinda idu u drugi krug - Sputnik Srbija
Kolinda Grabar-Kitarović snimljena na glasačkom mestu.

Brkić nije želeo da nagađa ko su Škorini birači, ali je uveren da će svi glasači koji su glasali u prvom krugu za njega, u drugom krugu svoj glas dati Grabar-Kitarovićevoj jer, kako je kazao, "žele domoljubnu, snažnu, Hrvatsku prosperiteta, Hrvatsku za koju će se znati u EU i koja će biti smeštena u evropsku porodicu, a ne nekakav region".

Čestitao je i kandidatu SDP Zoranu Milanoviću, koji je dobio najviše glasova biračka, ocenivši da je on "jedini jak kandidat na levici".

"On je čovek koji ima dovoljno iskustva u politici, a svoje znanje, kompetencije i rezultate pokazao je kao premijer - a to je bože sačuvaj. Ne ponovilo se nikad više", rekao je Brkić, prenosi Tanjug pisanje Hine.

Milanović: Ratovi su gotovi

„Čim budem izabran za predsednika, svaka moja lojalnost prema ičemu, osim prema Ustavu, prestaje... Idemo u drugi krug! Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi.To govorim otpočetka. Idemo u civilizovanu građansku utakmicu. Neka pobedi bolji. A to sam ja. Za dve nedelje biće što bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni", rekao je SDP-ov kandidat za predsednika Zoran Milanović koji se iz svog štaba obratio javnosti, preneo je B92.

"Niko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsednik neće osećati kao građanin ili građanka drugog reda. Niko. Svestan sam da nisam svima po volji, ali prema svakome ću postupiti kao prema čoveku. Imam velike šanse i pozivam sve hrvatske ljude da dobro razmisle i na kraju izađu na izbore i daju mi taj mali komad vere", rekao je Milanović.

"Živela Hrvatska! Razvijmo hrvatske barjake i krenimo u novu sportsku utakmicu", poručio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala