Počinje izgradnja najvećeg turskog projekta — „Kanala Istanbul“

© Javno vlasništvoBosforski moreuz
Bosforski moreuz - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Istanbulu da će u narednih nekoliko sedmica biti raspisan tender i da će početi realizacija projekta „Kanal Istanbul“, javlja Anadolija.

Erdogan je u Istanbulu govorio na susretu s turskim izvoznicima, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja. Govorio je i o projektu „Kanal Istanbul“.

„U narednim sedmicama ćemo raspisati tender i, ako bog da, započinjemo s projektom ’Kanal Istanbul‘. Nije reč o projektu koji je pokrenut pre nedelju ili godinu dana, ovo je korak koji je napravljen u poslednjim mesecima mog mandata kao gradonačelnika Istanbula“, rekao je Erdogan.

„Kanal Istanbul“ je jedan od velikih strateških projekata u Turskoj i treba da eliminiše rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji saobraćaju između Crnog i Mramornog mora, posebno tankeri koji idu preko Bosfora.

Most preko Bosfora - Sputnik Srbija
Sve spremno za turski projekat veka — kanal „Istanbul“

Prema informacijama turskih zvaničnika, šest velikih nesreća prouzrokovalo je smrt 100 ljudi i curenje 108.000 tona nafte na Bosforu od 1960-ih godina.

Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Erdogan je govorio i o turskoj ekonomiji, izjavivši da je njegova zemlja čvrsto posvećena cilju da svoj izvoz poveća na 500 milijardi dolara.

„Nikada nismo bili bliži cilju velike i snažne Turske“, poručio je Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala