Moskva odgovorila Varšavi: Poljski političari kroje istoriju kako im zatreba

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruske diplomate i političari kritikovali su stav poljskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa uzrocima i vinovnicima početka Drugog svetskog rata. Savremeni poljski političari, po svemu sudeći, tumače istoriju kako im zatreba.

Na velikoj godišnjoj konferenciji za štampu 19. novembra predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je da su sovjetske trupe ušle u Poljsku nakon što je poljska Vlada izgubila kontrolu nad svojim oružanim snagama, dok se u to vreme već nalazila „negde blizu poljsko-rumunske granice“.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je u odgovoru na to izrazilo „zebnju i čuđenje“, optužujući Moskvu za iskrivljavanje istorije.

„Sa zebnjom i začuđenošću doživljavamo izjave predstavnika vlasti Rusije, uključujući i predsednika Vladimira Putina, koje se tiču početka i toka Drugog svetskog rata, a koje predstavljaju lažnu sliku događaja“, navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva.

Zvaničan stav Poljske je već duži niz godina teza da je SSSR 1939. godine napao Poljsku na isti način kao i Hitlerova Nemačka.

„Čudna izjava“

Komentarišući stav Varšave, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Poljska odavno krivac za pogoršanje odnosa sa Rusijom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Naš odgovor na laž je istina
„Agresivna retorika, rušenje spomenika borcima protiv fašizma i uloga inicijatora u uvođenju antiruskih sankcija EU direktan su dokaz za to“, rekla je ona.

Savet Federacije takođe je nazvao izjavu poljskog Ministarstva čudnom.

„Stiče se utisak da savremeni poljski političari ne čitaju istorijske dokumente i da tumače istoriju da bi udovoljili svojim aktuelnim političkim shvatanjima“, rekao je ruski senator Oleg Morozov za Sputnjik.

Političar je podsetio da je Poljska pre sklapanja sovjetsko-nemačkog dogovora o nenapadanju, zajedno sa drugim evropskim silama, „grozničavo“ tražila načine da sklopi savez sa Nemačkom protiv SSSR-a.

„Takođe je jasno da bi, da SSSR nije uveo trupe u istočne regione Poljske, Nemačka do kraja septembra stigla do sovjetske granice, što bi moglo ubrzati Hitlerovu odluku o ratu sa nama“, istakao je Morozov.

On smatra da bi za objektivno tumačenje događaja trebalo uzeti u obzir pojave iz tog vremena, a ne nastojati na revidiranju istorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala