Šta se vidi sa vrha Atosa /video/

© Foto : Zadužbina svetog manastira Hilandara Panorama Hilandara, pogled na simbol našeg duhovnog i kulturnog identitet
 Panorama Hilandara, pogled na simbol našeg duhovnog i kulturnog identitet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Boris Subašić, nagrađivani novinar „Večernjih novosti“, za sebe kaže da je putnik kroz svoj život. Svoje putopise, one koji govore o Svetoj Gori, pretočio je i u nedavno objavljenu knjigu.

„Putopis je vodič i više od toga, ali svako svoj Atos nosi u sebi. Kada se osvrnem na svoj 30-godišnji novinarski staž, shvatam da je sve bila priprema za dolazak na Svetu Goru“, priča Subašić u novom izdanju emisije „Dok anđeli spavaju“ Marine Rajević Savić.

Govoreći o svom ličnom doživljaju Atosa, Subašić posebno izdvaja Hilandar, pripovedajući kako je kroz vekove očuvan kao jedna od najvećih srpskih svetinja. On ističe da je uvek neko hteo da uzme Hilandar i uvek je bilo „sedam bezimenih crnorizaca“ koji su se žrtvovali da bi on ostao srpski.

Subašić se popeo i na Aton, vrh Atosa, gde je proveo noć, a kaže da je tada shvatio šta je fasciniralo Svetog Savu, koji je uradio isto, i šta je video.

„Tu sam shvatio ideju hrišćanstva, to su veličanstvena mesta, kao sa drugog sveta, na kojima doživljavate metamorfozu. Atos je zato druga gora Tavor, mesto preobraženja Hrista, na Atos ne možete da odete, a da ostanete isti“, navodi Subašić.

Gost Marine Rajević Savić govori i o tome zašto su ga vlasti u Prištini proglasile nepoželjnim samo zato što je napisao tekst o vrhu Prokletija — Đeravici. To je put kojim je teroristima OVK stizalo naoružanje, a danas je to zajednički nacionalni park lažne države Kosovo i Albanije i Crne Gore, u kom praktično nema nikakve kontrole i gde nesmetano prolaze ljudi koji su se borili u Siriji.

„Sve što pišem je proverljivo, ali je to Prištini zasmetalo“, ističe Boris Subašić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala