Dačićev predlog Vučiću o zajedničkoj listi — iznuđen potez ili manevar

© Tanjug / PREDSEDNISTVO SRBIJEIvica Dačić i Aleksandar Vučić
Ivica Dačić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog Ivice Dačića da socijalisti i naprednjaci zajedno izađu na predstojeće parlamentarne izbore je iznuđen potez lidera Socijalističke partije Srbije, a odluku o predizbornim koalicijama će ipak doneti lider SNS-a Aleksandar Vučić, smatraju sagovornici Sputnjika.

Dačić je izjavio da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predložio da socijalisti i Srpska napredna stranka zajedno izađu na predstojeće izbore.

„Ja predlažem da idemo zajedno na izbore da ne bi bilo problema i da bi se videlo da nema razloga da me iko sumnjiči da idem sa opozicijom“, rekao je Dačić povodom kritika u javnosti da SPS nije lojalan partner SNS-a i da želi da se udruži sa opozicionim strankama.

Šta bi socijalistima donela zajednička lista?

Programski direktor Demostata Zoran Panović ocenjuje da je reč o jako defanzivnom potezu SPS-a, jer bi se na zajedničkoj listi u velikoj meri izgubila specifičnost socijalista.

On dodaje da „proces isisavanja vazduha iz SPS-a od strane SNS-a već dugo traje“ tako da je pitanje da li je reč o „preventivnom predlogu Vučića kojeg je Dačić morao da prihvati“ i obelodani ili o nekoj vrsti Dačićevog manevra.

Panović podseća da ne treba zaboraviti da je Vučić, kada je dao mandat Ani Brnabić za sastav Vlade, rekao da će u toj Vladi postojati neka vrsta „ko-premijera“, gde bi Brnabićeva bila zadužena za ekonomske odnose, dok bi Dačić vodio politički deo Vlade.

„Kako vreme odmiče, izgleda da je Ana Brnabić prilično ojačala i sada govori i o drugim temama, a ne samo o digitalizaciji, od koje je napravila ideologiju, dok se Dačić striktno drži svog resora. Na momente se čini čak čini da je Dačić najveći deo posla sveo na lobiranje koja će zemlja iz Trećeg sveta povući priznanje Kosova. Sa te strane je njegova pozicija slabija, ali, sa druge strane, koalicioni kapacitet SPS-a na momente izgleda još vitalan“, kaže Panović.

Bizarna situacija

Prema njegovim rečima, Vučić ima mehanizme da smanji rejting SPS-a po potrebi, a to bi mogao postići ne samo zajedničkom listom sa SPS-om, nego i pravljenjem liste provladine levice na kojoj bi uz socijaliste bile i partije Aleksandra Vulina i Rasima Ljajića.

„Uprkos zakletvama na lojalnost Vučiću i SNS-u, SPS je ipak, na neki način, izmaknut iz direktne konfrontacije sa opozicijom. I kada upute neku žaoku prema opoziciji, ona više deluje rutinski“, kaže Panović.
© Tanjug / Rade PrelićZoran Panović: Pitanje da li je reč o preventivnom predlogu Vučića kojeg je Dačić morao da prihvati i obelodani, ili o nekoj vrsti Dačićevog manevra.
Dačićev predlog Vučiću o zajedničkoj listi — iznuđen potez ili manevar - Sputnik Srbija
Zoran Panović: Pitanje da li je reč o preventivnom predlogu Vučića kojeg je Dačić morao da prihvati i obelodani, ili o nekoj vrsti Dačićevog manevra.

On smatra da je vrlo važna stvar koja se tiče predstojećih izbora pitanje da li će Savez za Srbiju ostati pri odluci o bojkotu, jer bi u tom slučaju postojala mogućnost da u Parlament uđu samo naprednjaci i socijalisti.

„Ako bude jedinstvene liste SNS-a i SPS-a, faktički bismo mogli doći u bizarnu situaciju da samo jedna lista prebaci cenzus“, naglašava Panović.

Odluka na Vučiću i SNS-u

Sagovornik Sputnjika smatra takođe da je svaki Dačićev put mimo SNS-a krajnje rizičan i neizvestan, te da se Dačić kao iskusan političar na to ne bi ni usudio.

„On je posebnim manevrima u svojoj partiji i odabirom potpredsednika potvrdio da je majstor tehnologije vlasti koja se može nazvati demokratskim centralizmom, a to je jedna vrsta modifikovanog iskustva tehnologije vlasti iz komunističkih vremena“, ocenjuje Panović.

Izvršni direktor CeSida Bojan Klačar kaže da je u Dačićevoj izjavi najvažniji sloj njegovo otvaranje pitanja buduće saradnje kroz eventualnu predizbornu koaliciju, s tim što će odluka zavisiti od Vučića i SNS-a.

„Takođe, reč je nekoj vrsti poruke opoziciji, što je Dačićev stav koji je više puta ponovio, jer je duboko svestan da na sledećim izborima ne može doći do promene, kao i o pokušaju pasivizacije kritika iz SNS-a na račun SPS-a“, smatra Klačar.

Luksuz SPS-a

„Međutim, ta koalicija počiva na dobrim ličnim odnosima Dačića i Vučića, kao i dobrim rezultatima SNS-a i SPS-a na izborima“, dodaje Klačar

Na pitanje ko bi bio dobitnik, a ko gubitnik eventualnim izlaskom na izbore na zajedničkoj listi, Klačar smatra da bi veći gubitnik mogao biti SPS, zato što je još 2017. godine „žrtvovao“ svog predsedničkog kandidata da bi podržao Vučića.

© Sputnik / Aleksandar MilačićDugoročno gledano, socijalistima ne odgovara tako čvrst zagrljaj sa SNS-om.
Dačićev predlog Vučiću o zajedničkoj listi — iznuđen potez ili manevar - Sputnik Srbija
Dugoročno gledano, socijalistima ne odgovara tako čvrst zagrljaj sa SNS-om.

„Vrlo je nezgodno kada ste manji koalicioni partner koji ima isto ili vrlo slično biračko telo sa većim koalicionim partnerom, i to ne malo većim, već sa ogromnom strankom koja može da vas na ozbiljan način ugrozi“, dodaje izvršni direktor CeSida.

„Međutim, treba biti pošten i reći, imajući u vidu bojkot, opoziciju koja je fragmentirana i vrlo stabilan rejting SPS-a u poslednjih godinu dana, oni su kontinuirano iznad deset odsto, da SPS ima luksuz da na sledećim izborima žrtvuje svoju posebnost i samostalnost, izlazeći na zajedničkoj listi sa SNS-om, zato što, objektivno govoreći, ne postoji stranka koja može da ih ugrozi“, kaže Klačar.
Dugoročni zagrljaj — klinička smrt SPS-a

„Dačić je verovatno ponudio saradnju Vučiću, jer je bio svestan da neće puno izgubiti, a može mnogo da dobije, jer mu to garantuje sigurnu participaciju u budućoj vlasti, koja bi mogla u punom mandatu da opstane do 2024. godine“, kaže Klačar.

Međutim, naši sagovornici se slažu da, dugoročno gledano, socijalistima ne odgovara tako čvrst zagrljaj sa SNS-om, a Panović smatra da bi taj zagrljaj mogao dovesti do „kliničke smrti“ SPS-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala