Da li je ženski skelet pronađen na Svetoj gori pripadao poznatoj Srpkinji

© Foto : Zadužbina svetog manastira HilandaraPogled na Hilandar sa jugozapada, kroz krošnje maslina
Pogled na Hilandar sa jugozapada, kroz krošnje maslina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest da su američki arheolozi na Svetoj gori, koja je još od 9. veka bila nedostupna za žene, na teritoriji manastira Pantokrator otkrili ženski skelet šokirala je pravoslavni svet.

Informacija je najpre uzeta sa rezervom, ali kada je definitvno potvrđeno da je reč o kostima žene, počele su da se razvijaju brojne teorije o tome ko bi to mogao da bude...

Jedna od verzija je da je reč o Jeleni Stracimirović Nemanjić — supruzi cara Dušana Silnog. Zbog istorijskih podataka da je ona neko vreme provela na Svetoj Gori, nagađa se da kosti koje su pronađene mogu biti njene jer je na osnovu načina na koji je sahranjena jasno da se radi o važnoj ličnosti koja potiče iz uticajne porodice.

Carica Jelena je zimu 1347/1348. godine provela na Svetoj Gori. Tako je Jelena ušla u istoriju kao prva žena koja je nogom kročila na Svetu Goru. Zapisi svedoče o tome da je sve vreme nošena u nosiljci kako ne bi dotakla svetu zemlju. U nosiljci je jela, spavala, vršila nuždu... Ona je došla na Svetu Goru zbog epidemije kuge koja je između 1347. i 1354. godine pokosila Evropu. Upravo na ovim istorijskim podacima se zasniva teorija da kosti koje su nedavno pronađene mogu biti njene.

​Jelena je bila ćerka despota Stracimira i Kerace Petrice, rođena oko 1310. godine. Njen brat, Jovan Aleksandar, postao je bugarski car 1331. godine, posle državnog udara u kom su sa vlasti zbačeni Dušanova tetka Ana Neda i njen sin Jovan Stefan, prenosi „Kurir“.

Oni su postavljeni na vlast u sklopu mirovnog ugovora, koji su Srbija i Bugarska sklopile posle bitke kod Velbužda, u kojoj je poginuo bugarski car Mihajlo III Šišman. Iste godine i Dušan je izvršio državni udar i zbacio sa vlasti svog oca, Stefana Dečanskog.

Dvojica vladara su sklopila sporazum koji je potvrđen Jeleninom udajom za Dušana, na Uskrs, 19. aprila 1332. godine, a odnosi između dve države su ostali dobri do kraja Dušanovog života. Godine 1336. dolazi do pogoršavanja odnosa između Dušana i Jelene. Oni nisu imali dece, pa je Dušan nameravao da se razvede. Pregovarao je sa austrijskim vojvodom Otonom da se za Dušana uda njegova bratanica, ćerka nemačkog kralja Fridriha Lepog. Jelena je, kada je saznala za ove planove, „požurila“ da rodi sina. Tako je krajem 1336. ili početkom 1337. godine rođen Uroš.

CC0 / vikipedija / Freska Cara Dušana sa porodicom
Da li je ženski skelet pronađen na Svetoj gori pripadao poznatoj Srpkinji - Sputnik Srbija
Freska Cara Dušana sa porodicom

Rođenje Uroša naglo je uvećalo Jelenin ugled na srpskom dvoru. Od 1336. godine Jelena ima veliki uticaj na svoga muža. O njenom uticaju svedoči i to što je jedan od najmoćnijih vlastelina Dušanovog carstva, Jovan Komnin Asen, bio njen brat.

Asen, brat Jelene i bugarskog cara Jovana Aleksandra, nosio je titulu despota. Po rangu, Asen je bio iznad despota Simeona Siniše Nemanjića, polubrata cara Dušana.

Posle smrti cara Dušana 1355. godine, Jelena se zakaluđerila kao monahinja Jelisaveta i sa sinom je završila gradnju manastira Matečje kod Kumanova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala