Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore: Predloženi zakon o slobodi veroispovesti neustavan

© Sputnik / Milena CmiljanićZastava Crne Gore
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Danas je Skupštini dostavljeno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je podnela Vlada Crne Gore sa aspekta nadležnosti Zakonodavnog odbora. Pravna služba, koja je zadužena za usklađivanje i obradu zakona u proceduri, okarakterisala je predloženi zakon kao neustavan!

Danas je Skupštini dostavljeno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je podnela Vlada Crne Gore sa aspekta nadležnosti Zakonodavnog odbora. Pravna služba, koja je zadužena za usklađivanje i obradu zakona u proceduri, okarakterisala je predloženi zakon kao neustavan, prenosi „IN4S“.

„Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, a pojedine odredbe sadržane u njemu nisu karakteristične za važeći pravni sistem. Način na koji je izrađen ovaj predlog zakona, odnosno način na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse, a koji su definisani i pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa koja se primenjuju prilikom izrade zakona: jasnoća, sažetost, preciznost i razumljivost norme, međusobna povezanost i usklađenost normi u okviru samog predloga zakona“, navodi se u mišljenju.

„U ustavnopravnom poretku Crne Gore pravo svojine se može oduzimati samo uz pretpostavke propisane Članom 58 stav 2 Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje. U skladu sa tim, zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo, posredno ili neposredno. Prethodno navedene neusklađenosti sa Ustavom potrebno je sagledati i u kontekstu ustavnog načela odvojenosti države od verskih zajednica (Član 14 Ustava). Imajući u vidu i Član 64 predloga zakona, u eventualnoj primeni zakona, verske zajednice bi koristile objekte koji su u državnoj svojini, ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju verskih objekata i zemljišta, što je, mišljenja sam, suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i verskih zajednica, kao i principu ravnopravnosti verskih zajednica“, dodaje se u mišljenju Zakonodavnog odbora .

Vlada Crne Gore utvrdila je inovirani Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se u potpunosti prihvataju smernice Venecijanske komisije, kazao je potpredsednik Vlade CG za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin pre dve nedelje. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala