Rusko oružje nema pandan u svetu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaTenk T-14 Armata na vojnoj paradi za Dan pobede
Tenk T-14 Armata na vojnoj paradi za Dan pobede  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je u usavršavanju svog oružja otišla daleko ispred mnogih, a u nekim oblastima je i proizvela oružje koje nema pandan u svetu, kaže vojni ekspert Aleksej Leonkov, komentarišući Putinovu izjavu da je Rusija uspela da održi i razvije svoju odbrambenu industriju i obnovi svoju proizvodnu bazu.

U svom godišnjem intervjuu Vladimir Putin je rekao da je Rusija uspela da izdvoji hiljadu milijardi rubalja za proizvodnju najnovijih sistema naoružanja, i da je praksa pokazala da je to bio dobar potez.

Leonkov ističe da je Rusija uspela da postigne uspešnu modernizaciju preduzeća za proizvodnju oružja, uprkos sankcijama.

„Obišao sam mnoge vojno-industrijske komplekse i svojim očima sam video kako su obnovljene mašine, oprema i instrumenti koji se koriste za pravljenje oružja i vojne tehnike. Jasno je da se radi o skupoj tehnici koja nije dobijena na jednostavan način, a posebno kada su uvedene sankcije“, kaže Leonkov.

Leonkov napominje da su u modernizaciji prednost imala preduzeća koja se bave raketnom i protivvazdušnom odbranom.

„U sovjetsko vreme integratore su proizvodile bivše sovjetske republike, kao i motore za helikoptere. Nije bilo pogona za motore, turbine, niti turbinskih postrojenja. To se sve proizvodilo u Ukrajini, ali mi smo sve to u međuvremenu obnovili i pokrenuli. Jasno je da modernizacija nije zahvatila sve sektore odjednom, već one najvažnije. Prednost su dobila preduzeća povezana sa raketnim snagama i snagama protivvazdušne odbrane. Brodogradnja se aktivno modernizuje, jer je predsednik rekao da je mornarica samo jedna od perspektivnih sfera. Sada još traju procesi vezani za vazduhoplovnu industriju“, navodi Leonkov.

Ekspert ističe da Rusija oživljava sopstvenu industriju, koja bi trebala da proizvodi mašine i opremu, ne samo za vojsku, već i za civilni sektor.

„Kada se ovaj proces odvija na najuspešniji način, svakako da to ima pozitivan efekat, jer su preduzeća vojno-industrijskog kompleksa po tehnologijama prava lokomotiva — o tome je i predsednik govorio. To je zaista tako, jer je nivo tehnologija koje se trenutno razvijaju u odbrambenoj industriji daleko ispred onog što se radi u civilnoj industriji. Nije uzalud usvojen program prema kom bi deo proizvoda koji je rađen u namenskoj industriji trebao da bude namenjen i za civilnu“, kaže Leonkov.

Armija i vojna industrija — garanti razvoja Rusije

Leonkov smatra da Rusija treba da nastavi trend razvoja odbrambene industrije zbog činjenice da Zapad aktivno razvija savremene tipove oružja.

„Nažalost, neki partneri na Zapadu našu modernizaciju vojske i jačanje sopstvenih granica doživljavaju kao agresivne namere Rusije, iako se Rusija u svojim planovima i u svojoj vojnoj doktrini bavi samo pitanjima odbrane. Nemamo nameru da se teritorijalno širimo, niti da nekoga napadamo, ali i ne preporučujemo da se neko šali sa našim suverenitetom. Znamo da Zapad aktivno razvija savremene vrste oružja povezane sa veštačkom inteligencijom i militarizacijom svemira. Ima još mnogo izazova. Zbog svega toga je važan razvoj tehnologija i razvoj vojne industrije. Dakle — novac je tamo uložen i ulagaće se, tako da su naša armija i vojna industrija garanti razvoja naše zemlje“, zaključio je Leonkov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala