Novi ugovor Ukrajine i Rusije o tranzitu gasa do Nove godine

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGasna kompanija "Ukrgasdobiča" u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Gasna kompanija Ukrgasdobiča u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Ukrajina će petogodišnji ugovor o tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije potpisati do Nove godine, izjavio je vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak.

„To će biti novi ugovor, a njegovi ključni suštinski uslovi za narednih pet godina su usaglašeni. Do Nove godine ćemo potpisati taj ugovor“, rekao je Kozak.

On je naveo da će obim tranzita biti dovoljan za potrebe evropskih potrošača, ne precizirajući njegov iznos.

„Gasprom“ je ranije saopštio da su Rusija i Ukrajina potpisale protokol dogovora o daljem tranzitu gasa kroz ukrajinsku teritoriju i rešavanju uzajamnih potraživanja.

„Ruska i ukrajinska strana potpisale su protokol dogovora o produžavanju tranzita gasa preko teritorije Ukrajine i rešavanju uzajamnih potraživanja“, saopšteno je u „Gaspromu“.

Pregovori Rusije i Ukrajine o gasu održani su u Minsku i trajali su oko šest sati. U sastavu ruske delegacije bili su vicepremijer Rusije Dmitrij Kozak, ministar energetike Aleksandar Novak i direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.

Ukrajinu su na pregovorima predstavljali ministar energetike i zaštite životne sredine Aleksej Orželj, izvršni direktor „Naftogasa“ Jurij Vitrenko i šef „Operatera sistema za transport gasa Ukrajine“ Sergej Makogon.

Ranije je direktor ukrajinske kompanije „Naftogas“ Andrej Koboljev saopštio da je Kijev spreman da potpiše novi ugovor o tranzitu ruskog gasa bez prethodnog rešavanja pitanja o kompenzaciji od tri milijarde dolara koju je ruskom „Gaspromu“ naložio Stokholmski sud.

Situacija u vezi s ugovorom

Postojeći ugovor o isporuci i tranzitu gasa ističe krajem godine. Moskva i Kijev vode bilateralne pregovore, kao i pregovore u trilateralnom formatu, u kojima učestvuje Evropska komisija, radi zaključivanja novog ugovora.

Devetnaestog decembra je održan sastanak u Nemačkoj, nakon kojeg je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izjavio da su strane postigle „principijelni sporazum“. Danas su predstavnici „Gasproma“ i „Naftogasa“ predložili da se pregovori o gasu vode u Minsku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala