Povratak džihadista u Bosnu — Kurdi ih tukli za „srećan put“

© Sputnik / Marijana KolakovićSarajevo panorama
Sarajevo panorama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manja grupa državljana BiH koja se borila na stranom ratištu pod zastavom DAEŠ-a sinoć je deportovana u Sarajevo, a pre dolaska u Bosnu na rastanku iz Sirije tukli su ih Kurdi.

Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Miralem Berbić i Emir Ališić deportovani su sinoć iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu, gde im je određen pritvor.

Osumnjičeni teroristi su pre deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda, piše portal „Kliks“.

Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, između ostalog, i da su ih, pre deportacije, tukli Kurdi za oproštaj.

Jedan od osumnjičenih Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj poternici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu DAEŠ-a, odnosno da su prekršili Član 201 Krivičnog zakona BiH.

Advokat jednog od osumnjičenih rekao je da su deportovani državljani BiH kasno izručeni, da su kasno zakazana ročišta i da nije bilo vremena da se provere svi navodi, prenosi B92.

Deportovani su takođe i Armen Dželko i Muharem Dunjić, ali ne putem međunarodne poternice, pa će oni prolaziti kroz redovnu proceduru. „Kliks“ navodi da će oni boraviti u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), dok ne budu predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala