Lukašenko: U odnosima sa Rusijom postignut kolosalni napredak

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko
Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da je u odnosima s Moskvom postignut kolosalni napredak, uključujući i rad na formiranju Saveza Rusije i Belorusije.

„S raspadom Sovjetskog Saveza nismo se mnogo udaljili jedni od drugih ni u sferi ekonomije, ni politike, ni u socijalnoj sferi. I to je veliki napredak kada je reč o sporazumu (o formiranju Saveza Rusije i Belorusije)“, rekao je beloruski lider i naglasio da je saradnja sa Rusijom od velikog značaja za građane Belorusije.

„U preduzećima u Rusiji, s kojima naša preduzeća sarađuju, radi više od deset miliona Rusa. Mi to obično množimo sa četiri ako je reč o porodici. Zamislite koliko ljudi zavisi od našeg prometa i zajedničke proizvodne saradnje“, istakao je on.

Cena nafte i gasa na nivou 2019. godine

Belorusija će 2020. godine kupiti od Rusije do 22 milijarde kubnih metara gasa i 24-25 miliona tona nafte, dodao je Lukašenko.

„Konceptualno smo se dogovorili da će Belorusija sledeće godine kupiti od Rusije oko 20 milijardi kubnih metara gasa. Tu nema ograničenja. Možda bude i 22 milijarde. Kada pustimo u rad nuklearnu elektranu, kupovaćemo četiri do pet milijardi kubnih metara gasa manje. Dogovorili smo se o količinama. Kada je reč o nafti, složili smo se da kupimo od Rusije 24-25 miliona tona nafte“, rekao je Lukašenko.

Cena nafte i gasa, koje će Rusija prodavati Belorusiji, biće određena u roku od dva-tri dana, dodao je Lukašenko.

„Cena će u suštini ostati na nivou 2019. godine“, precizirao je on.

Lukašenko je na kraju dodao da on i njegov ruski kolega Vladimir Putin imaju „nekoliko problema“ koje treba rešiti na najvišem nivou, a nisu isključeni novi sastanci krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

„Ako bude potrebno, sastaću se sa Putinom. Razgovaraću sa njim telefonom uskoro. Imamo nekoliko problema koje moramo rešiti na najvišem nivou. Ukoliko nakon razgovora bude potreban sastanak, sastaćemo se u bilo kom mestu u Rusiji ili Belorusiji, u bilo kom momentu“, rekao je on. 

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je ukazao na veliki uspeh Saveza Rusije i Belorusije, iako, prema njegovim rečima, nije postignut napredak u mnogim tačkama sporazuma.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala