Lavrov stiže u Beograd krajem marta ili početkom aprila

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić i Sergej Lavrov
Ivica Dačić i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posetiće Srbiju krajem marta ili početkom aprila, izjavio je srpski šef diplomatije Ivica Dačić u Moskvi nakon sastanka sa ruskim kolegom.

Kako je rekao, sa Lavrovom je analizirao odnose dveju zemalja i još jednom su istakli da su politički odnosi na izuzetno visokom nivou, možda najvišem u novijoj istoriji naših političkih odnosa.

Sastanci sa Lavrovom veoma važni

„Razgovarali smo o tome da je bio veoma značajan susret Putina i Vučića u Sočiju, da je tim susretom još jednom potvrđeno naše veliko prijateljstvo“, rekao je Dačić.

Dva ministra su razgovarala o mećunarodnim pitanjima, a Dačić ga je informisao o situaciji na Kosovu, o velikim problemima koji postoje, opstrukcijama Prištine i posebno je upozorio na pretnje iz Prištine — o tome da će ako Srbija ne prizna Kosovo izbiti rat.

To sve, kako je rekao, preti da destabilizuje situaciju na Kosovu i Metohiji, dijalog je u prekidu i svakako neće biti nastavljen dok se ne ukinu takse.

„Nastavićemo komunikaciju po pitanjima koja su od izuzetnog značaja za Srbiju, a to je pitanje KiM. Zahvalio sam se za podršku koju Rusija daje Srbiji, od glasanja na svim važnim mećunarodnim forumima, Rusija je uvek na strani Srbije i to je za nas od vitalnog značaja za odbranu našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je ocenio da su ovo „veoma važni sastanci sa veoma pozitivnim tonom“.

Razgovor o ekonomskim odnosima sa Borisovom

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je danas sastanak u Moskvi i sa potpredsednikom ruske Vlade Jurijem Borisovom u cilju pripreme za naredno zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije, koje će biti održano početkom marta 2020. godine u Kazanju.

„Oni su posebno zainteresovani da se tada obiđe veliki industrijski gigant ’Kamaz‘ koji je, izmeću ostalog, zainteresovan za proizvodnju i dislokaciju svojih proizvodnih pogona i koji je veoma zainteresovan za Srbiju“, rekao je Dačić.

Dačić i Borisov, dva kopredsednika Međuvladinog komiteta, ocenila su da se ekonomski odnosi Srbije i Rusije dobro razvijaju.

© Tanjug / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJESergej Lavrov i Ivica Dačić
Lavrov stiže u Beograd krajem marta ili početkom aprila - Sputnik Srbija
Sergej Lavrov i Ivica Dačić

Dačić je rekao da je robna razmena između dveju zemalja prošle godine dostigla tri milijarde dolara, a da će ove godine to biti i premašeno.

„Očekuje se da ove godine u odnosu na prošlu to bude povećanje od 10 odsto“, dodao je srpski ministar.

Dačić i Borisov su razgovarali i o saradnji u oblasti energetike i snabdevanja Srbije gasom.

„Razmenili smo informacije o najvažnijim ekonomskim temama, kao što je naša saradnja u oblasti energetike, tj. kako idu pregovori ruske strane sa Ukrajinom, što je za nas veoma bitna ta trasa dok ne bude završen ’Turski tok‘“, rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da su predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin o tome već razgovarali početkom ovog meseca u Sočiju i konstatovali da je naš deo tog gasovoda već skoro gotov, postavljanje cevi je završeno skoro 90 odsto, a Bugarska je takođe krenula da radi.

„Turski tok“ stiže na vreme

„Rusi kažu da ih Bugari obaveštavaju da rade pet kilometara dnevno, što znači da bi i oni mogli sledeće godine to da završe od njihovog čvorišta gde dobijaju gas od Turske do bugarsko-srpske granice“, rekao je Dačić.

Jedna od tema razgovora bila je i saradnja u oblasti infrastrukture, posebno železničke, poljoprivrede…

„Jednom rečju, veoma smo pozitivno ocenili naše ekonomske odnose i dogovorili se da se već sada pripremamo za sledeću sednicu kako bismo videli koji su to projekti na kojima možemo da radimo, a cilj nam je da dostignemo četiri milijarde dolara robne razmene“, rekao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala